България е предложила на Гърция да приеме 20 деца от изгорелия мигрантски лагер "Мория" на остров Лесбос, които се намират там без родителите си.

Общо 400 непридружени деца са сред близо 13-те хиляди мигранти, които останаха без подслон, след като пожар изпепели приемателния център.

И други държави са предложили вече на Гърция да приемат мигранти от лагера, посочват от пресцентъра на МС.

Втори пожар в мигрантския лагер на остров Лесбос

Втори пожар в мигрантския лагер на остров Лесбос

Този път в незасегнатата северна част на центъра за бежанци и мигранти

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да предприемат необходимите постъпки пред гръцката страна. МВнР вече е уведомило с нота за намерението си и посолството на Република Гърция в София.

Днес в посолството на Република България в Атина е получено и писмо от алтернативния министър по миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос с молба за подпомагане на гръцката страна с предмети от първа необходимост, с които да се задоволят нуждите на останалите без подслон обитатели на лагера.

Писмото е изпратено и до останалите посолства на страни от ЕС. България ще се включи заедно с останалите държави-членки в осигуряването на тези материали.

Гърция поиска заедно с ЕС да управлява новия мигрантски лагер на Лесбос

Гърция поиска заедно с ЕС да управлява новия мигрантски лагер на Лесбос

Нова сграда ще е необходима