Гръцките депутати одобриха противоречив законопроект за околната среда във вторник, който според опозицията и екологичните групи отваря вратата за сондиране на нефт и газ в защитените зони, предаде ABC News.

Гласуването приключи със 158 гласа "за" срещи 56 гласа "против", като 214 от 300-те членове на парламента гласуваха. Повечето подадоха бюлетините си по пощата поради мерки за социално дистанциране, които ограничават броя на хората в пленарната зала.

Дясноцентристкото правителство се аргументира за предложеното законодателство, че ще помогне за опазването на околната среда, като същевременно гарантира устойчивото развитие и прекратяване зависимостта от въглищата.

"Новите екологични разпоредби най-накрая определят ясни правила за опазване на околната среда, но в същото време са движещите сили за бързото и преди всичко устойчиво развитие", каза премиерът Кириакос Мицотакис в словото си, като добави, че голяма част от критиката, насочена към правителството, е неоправдана.

В навечерието на вота Грийнпийс и Световният фонд за дивата природа заявиха, че са събрали 30 000 подписа в онлайн петиция срещу законодателството, което според тях ще премахне жизненоважните гаранции за опазване на околната среда.

"Отвъд сондажа това законодателство е дълбоко проблематично в много области, както вече са установени от десетки агенции и организации", заяви в изявление в понеделник шефът на WWF Гърция Деметрис Каравелас. "Правителство, което уважава позициите на учените по въпроса за коронавируса, изглежда, че ги игнорира в това важно законодателство."