Еврокомисарят за икономиката Пиер Московиси се среща с гръцки лидери в Атина в опит да помогне за излизане от безизходицата в преговорите между закъсалата финансово страна и кредиторите, съобщава "Франс прес".

Посещението на бившия френски финансов министър идва след месеци на безплодни разговори между Атина от една страна и еврозоната и Международния валутен фонд от друга.

Евродепутати дебатират спасителния план от €86 млрд. за Гърция

Евродепутати дебатират спасителния план от €86 млрд. за Гърция

МВФ публикува мрачна оценка за икономиката на Атина

Противоречията блокират отпускането на нов транш от спасителния пакет от 86 милиарда евро за Гърция. Атина се нуждае от 7 милиарда евро, за да погаси вноски по дълга това лято.

"Все още трябва да извървим дълъг път преди да бъде сключено окончателно споразумение", каза Московиси пред гръцки медии преди срещите.

Той добави, че 20 февруари, когато ще се проведе следващата среща на финансовите министри от еврозоната, е "решаваща дата". Срещата в Брюксел се разглежда като неофициален краен срок за разрешаване на противоречията преди важни избори в Европа.

Московиси трябва да се срещне с премиера Алексис Ципрас след разговори с финансовия министър Евклид Цакалотос.

Отдавна има противоречия между МВФ и Европа относно искането на еврозоната Гърция да постигне първичен фискален баланс или бюджетен излишък от 3,5% преди да бъдат отпуснати нови средства. Фондът смята, че 1,5% е постижима цел.

Правителството на Ципрас отказва да намали пенсиите и да увеличи данъците. Но според МВФ, подкрепян от Германия, тези стъпки са необходими, за да може Гърция да изпълни целите.

Във вторник гръцкото правителство приветства новите данни, които показват, че страната е отчела годишен ръст през 2016 г., използвайки го, за да атакува новите строги мерки за икономии.

Първоначалните данни на гръцката национална статистика и прогнози на Брюксел показват, че Атина е регистрирала 0,3% ръст през миналата година.

Преди посещението Московиси заяви, че е готов да работи за разрешаване на различията между Атина и кредиторите, призовавайки за "балансиран пакет".

Гърция и кредиторите не успяха да постигнат пробив на преговори в Брюксел в петък, въпреки че шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум обяви, че има напредък.

Вчера той предупреди, че разногласията могат да продължат.

"МВФ трябва да се включи", призова той.