Консервативното правителство на Гърция внесе законопроект за удължаване на западната граница на териториалните си води в Йонийско море до 12 морски мили, след преговори с регионалните си съседи Италия и Албания, предаде "Ройтерс".

Законопроектът предлага разширяване на западните териториални води от шест морски мили в момента. Това няма да засегне водите в Егейско море, край южните и източните брегове на Гърция, където Атина е в спор със своя съюзник от НАТО Турция за морските граници.

Гърция и Италия вече са подписали споразумение за морски граници за създаване на изключителна икономическа зона в Йонийско море, докато Атина и Тирана все още не са съгласували всички подробности за морската си граница и са отнесли въпроса до Международния съд.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна в петък в Атина с албанския си колега Еди Рама.

В законопроекта, който се очаква да бъде гласуван по-късно този месец, Гърция казва, че съгласно Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. тя запазва правото да упражнява правата си в други части на своята територия.

На изток от Гърция Турция предупреди, че подобен ход на Атина би бил повод за война.

Напрежението ескалира от миналата година заради енергийните ресурси в Източното Средиземноморие.

Двете страни се договориха преди няколко месеца да възобновят проучвателните разговори по оспорваните морски претенции в района след четиригодишно прекъсване, но дата не беше определена. Надеждите се съживиха за рестартиране тази година.