Гръцкото правителство критикува Турция в понеделник, след като през уикенда турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да удари Атина с балистични ракети, съобщава "Фокс нюз".

"Неприемливо и всеобщо осъдително е заплахите за ракетна атака срещу Гърция да бъдат отправени от съюзническа държава, членка на НАТО", каза гръцкият външен министър Никос Дендиас в понеделник, пристигайки в Брюксел за среща на Европейския съюз по външните работи.

"Нагласите на Северна Корея не могат и не трябва да влизат в Северноатлантическия алианс", каза той.

Говорейки по време на среща с младежи в кметство в северния турски град Самсун в събота, Ердоган каза, че Турция е започнала да прави свои собствени балистични ракети с малък обсег, наречени Tayfun, които, каза той, "плашат гърците". "(Гърците) казват "Това може да удари Атина", каза Ердоган, чиито коментари бяха излъчени късно в неделя.

"Разбира се, че ще го направи. Ако не останете спокойни, ако се опитате да купите неща от Съединените щати и други места (за да въоръжите) островите, страна като Турция... трябва да направи нещо. "

Отношенията между съседите и съюзниците в НАТО отдавна са обтегнати, като двете страни са разделени по редица въпроси, включително териториални претенции в Егейско море и права за енергийни проучвания в източното Средиземноморие. Те са били на ръба на войната три пъти през последния половин век.

Турция засили реториката през последните месеци, като турски правителствени служители заявиха, че предполагаемите нарушения от страна на Атина на международните договори поставят под въпрос суверенитета на някои гръцки острови. Ердоган също заплаши да изпрати турски войски в Гърция "внезапно една нощ". Въпреки това заплахата от ракетен удар е крайно необичайна.

"Ердоган трябва добре да знае, че страната ни не може да бъде нито тероризирана, нито сплашена", каза говорителят на гръцкото правителство Янис Ойконому по време на брифинг за медиите в Атина. "Ердоган смята, че колкото пъти повтаря ирационалното и несправедливото, той може да го направи рационално и справедливо. Това няма да се случи."

Гърция, "е абсолютно решена, винаги е подготвена, готова да защити международната законност, да защити своя суверенитет и своите суверенни права".

Междувременно турският министър на отбраната Хулуси Акар обвини Гърция в увеличаване на напрежението с "неразумни, нелогични и незаконни искания и претенции, както и с постоянни провокативни действия и агресивна реторика".

Акар очевидно има предвид турските обвинения, че Гърция разполага войски и оръжия на островите в Егейско море в нарушение на договорите, които изискват островите да не бъдат милитаризирани.

"Не е възможно да приемем какъвто и да е свършен факт", каза Акар, цитиран от министерството на отбраната по време на видеоконференция в понеделник с военни командири. "Нашето очакване е някои гръцки политици и военни фигури незабавно да се откажат от своите непримирими и провокативни нагласи (които са възприели) за вътрешнополитически цели, да се съсредоточат върху решаването на проблемите чрез диалог и да се поучат от историята. Тези, които искат по-добро утре, трябва да се обърнат от грешките от вчера и днес."

Ердоган предупреди Гърция, че турските ракети могат да достигнат Атина

Ердоган предупреди Гърция, че турските ракети могат да достигнат Атина

Ново изостряне на риториката между двете страни