Гърция призова Европейския съюз да преосмисли митническия си съюз с Турция в отговор на проучванията за газ на Анкара в спорни територии в Източното Средиземноморие. Атина го определи като "имперските фантазии" на Турция, информира "Ройтерс".

След среща с кипърския президент Никос Анастасиадис и египетския лидер Абдел Фатах ал Сиси, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че те са съгласни, че Анкара открито нарушава международното право.

Гърция иска ЕС да прекрати митническия съюз с Турция

Гърция иска ЕС да прекрати митническия съюз с Турция

А Германия, Испания и Италия да прекратят износа си на военно оборудване за Турция

"Ръководството на Турция си фантазира имперско поведение с агресивно поведение от Сирия до Либия, от Сомалия до Кипър, от Егейско море до Кавказ", каза той.

ЕС трябва да вземе под внимание "многото нарушения" от страна на Атина на споразумението за митнически съюз с Турция, според Мицотакис.

"Не е възможно държава, трета страна, държава, която е кандидат за член на ЕС, да бъде изключена от митата, да се възползва от благата на общия пазар, но в същото време да заплашва източните граници на ЕС", смята гръцкият лидер.

Гърция финализира планове за стена по границата с Турция

Гърция финализира планове за стена по границата с Турция

Стената ще бъде от бетон и стомана

Сиси от своя страна заяви, че са съгласни, че е необходимо да се отговори на тези ескалиращи политики, дестабилизиращи региона. Според него необходима е координация с международните партньори за приемане на подходящите мерки за поддържане на регионалната сигурност.

В момента няма единство сред страните членки за въвеждане на санкции срещу Анкара. На срещата на върха на евролидерите миналата седмица Турция бе призована да прекрати едностранните действия и да работи за намаляване на напрежението.

Юнкер подкрепя налагане на санкции на Турция

Юнкер подкрепя налагане на санкции на Турция

Гърция също настоява ЕС да наложи оръжейно ембарго на Турция

Франция, Австрия, Люксембург и Словения застанаха на страната на Гърция.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е поискал в заключенията да бъде включен параграф относно налагането на оръжейно ембарго на Турция.

EURACTIV е научил, че молбата на Атина е била блокирана от Германия, Италия, Испания и Унгария.

Особено за Испания и Италия причините зад решението да блокират подобна мярка не са случайни. Според официални данни на Международния институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ) двете държави са основните европейски доставчици на оръжие за Турция.

През 2015-2019 г. 43% изнесените за Турция оръжия са от Италия и Испания.

Турция обяви, че възобновява сондажите.

Атина определи решението на Анкара да прати кораба до Кастелоризо, гръцки остров до турското крайбрежие, като "голяма ескалация" и "пряка заплаха за мира в региона".

ЕС предупреди, че ако Турция продължи с операцията в региона, ще последват санкции най-рано от декември.