Гърция заклейми като "пряка заплаха за регионалния мир" решението на Турция отново да изпрати кораб за проучвания в Източното Средиземноморие, където двете държави и Кипър имат претенции към богати на природни ресурси територии, информира АФП.

Турция връща кораб за проучвания в спорното Източно Средиземноморие

Турция връща кораб за проучвания в спорното Източно Средиземноморие

Гърция и Турция са в спор за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие

Всичко това се случва на фона на опитите на Атина и Анкара да договорят дата за преговори за намаляване на напрежението.

Военноморските сили на Турция съобщиха, че корабът Oruc Reis ще проведе проучвания в региона, включително южно от гръцкия остров Кастелоризо. Проучвателната дейност ще започне от днес до 22 октомври. Съобщението е изпратено по международната система за оповестяване NAVTEX.

Министерството на външните работи на Гърция отвърна, че решението на Турция е "пряка заплаха за регионалния мир и сигурност". В съобщението се подчертава, че на Турция не може да се разчита и "не желае диалог искрено". Предупреждава се, че Анкара е "основният фактор за нестабилността" в региона "от Либия до Егейско море и Кипър, Сирия, Ирак и сега Нагорни Карабах".

Столтенберг иска противодействие на Русия в Средиземно море

Столтенберг иска противодействие на Русия в Средиземно море

Всички страни от НАТО трябва да действат заедно

"Не търся борба, никой не трябва", коментира преди турското решение гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за всекидневника Ta Nea.

Гърция и Турция са в спор за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Атина има претенции към водите около Кастелоризо, но Анкара категорично отхвърля това.

Турското правителство за първи път разположи кораба за сеизмични проучвания Oruc Reis и бойни кораби в спорните води на 10 август, а след това удължи мисията, пренебрегвайки многократните призиви на Атина и ЕС да прекрати дейността.

В съобщение се казва, че към кораба ще се присъединят още два плавателни съда, "Атаман"и "Ченгиз Хан". Мисията предвижда "сеизмични проучвания".

Миналия месец Турция изтегли Oruc Reis от спорния регион, приветствано от Гърция като надежда за разрешаване на кризата.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви тогава, че изтеглянето на кораба дава шанс на дипломацията. Но турски представители казаха, че корабът е бил изтеглен за планирана поддръжка и предупредиха, че ще се върне в Източното Средиземноморие.

По-рано този месец ЕС заплаши с налагане на санкции на Турция, ако не спре сондирането в спорния регион. Турция описа заплахата като "неконструктивна".

Германският външен министър се очаква да посети Анкара в сряда.