Гръцките власти се похвалиха, че са заловили най-голямото количество таблетки каптагон (фенетилин) в света от Сирия за над половин милиард евро, информира "Ройтерс".

Бреговата охрана и агенти от местната агенция за борба с наркоразпространението са иззели три контейнера с амфетамини, съобщават от отдела за борба с финансовите престъпления. В операцията са участвали 20 служители, които са конфискували 5,25 тона наркотици - 33 милиона таблетки каптагон - които са открити в контейнери от Сирия.

Снимка 432611

Източник: ЕПА

"Това е най-голямото конфискувано количество в света, лишавайки организираната престъпност от над 660 милиона долара (587,45 милиона евро)", се допълва в съобщението.

Каптагонът е едно от няколкото търговски наименования на фенетилин хидрохлорид - наркотик, който принадлежи към амфетамините, стимуланти на централната нервна система.

През 60-те години на миналия век каптагонът е предписван за лечение на нарколепсия и депресия, но през 80-те години здравната общност е категорична, че наркотикът води до пристрастяване и няма толкова клинични ползи. Оттогава е забранен.

Каптагонът е популярен наркотик в Близкия изток и Сирия.

Гръцките власти се опитват да установят дали пратката е била предназначена за Китай.