Светият синод на гръцката църква издаде призив към свещениците и вярващите да се ваксинират срещу Covid-19, да носят маски и да спазват безопасни дистанции в църквите, за да овладеят разпространението на коронавируса, съобщава "Кийп толкинг Грийс".

Също така призовава неваксинираните вярващи да ходят в църкви, след като са извършили бърз или PCR тест, и подчертава задължението на духовниците, певците и помощния персонал да правят диагностични тестове два пъти седмично, както повелява новите държавни правила.

Гърция въведе нови ограничения за неваксинираните

Гърция въведе нови ограничения за неваксинираните

Страната регистрира рекорден брой положителни случаи

Призивът идва, тъй като страната е изправена пред безпрецедентен скок в инфекциите, а неваксинираните посетители на църква са освободени от задължението да представят отрицателен бърз или PCR тест, преди да влязат в място за поклонение, правителствено решение, което предизвика много критики.

"В отговор на нарастването на случаите на коронавирус, Светият Синод, в допълнение към своите писмени призиви и инструкции, призовава цялото си духовенство, както и вярващите, когато посещават светите храмове, да спазват изцяло всички мерки за защита от разпространението на коронавирусна болест и призовава всички да се ваксинират според указанията на медицинската общност", се казва в изявление на Светия синод след заседание.

В Гърция предлагат и на църква с PCR тест

В Гърция предлагат и на църква с PCR тест

Нови мерки срещу пандемията

В четвъртък двама епископи, епископът на Лесбос и епископът на Додонис, дадоха краен срок на местни свещеници да се ваксинират или да предостави медицинско свидетелство, защо не трябва, в противен случай ще бъдат отстранени от работа без заплата.

Според съобщения в медиите, на остров Лесбос има 35 неваксинирани свещеници и някои от тях дори призовават вярващите да се въздържат от ваксинации.

Според същите източници свещеник, заразен с Covid-19, наскоро е провел следобедна служба в църква, разпространявайки вируса сред вярващите.

Румънската църква призова за здрав разум и да се игнорират конспиративните теории за Covid

Румънската църква призова за здрав разум и да се игнорират конспиративните теории за Covid

За конспиратори и антиваксъри: Признак на морален упадък, хитреци, алергични към истината, цинично маскирани като борци за свобода