Генерал Марк Мили твърдо защити разговорите с китайския си колега, които повдигнаха републикански искания за оставката му, като заяви, че е имал за цел да облекчи напрежението с Пекин, а не да узурпира властта, съобщават БиБиСи и "Ройтерс".

"В нито един момент не се опитвах да променя или да повлияя на процеса, да узурпирам властта или да се включа в командната верига", каза Мили пред Комитета за въоръжени сили на Сената.

Мили, председател на съвместните началници на щабове, се е обадил на генерал Ли Зуоченг от Народно-освободителната армия на 30 октомври 2020 г. и отново на 8 януари. Мили каза, че се стреми да увери Ли, че САЩ са стабилни и няма да атакуват след информация на американското разузнаване, което показва опасения на Китай от евентуален американски удар.

Телефонните обаждания бяха разкрити в книга на журналиста Боб Уудуърд, който коментира, че генерал Мили е казал на подчинените си, че ако Тръмп разпореди ядрен удар, той ще трябва да го потвърди.

Говорител на генерал Мили защити обажданията, като каза, че те са част от неговия дълг да поддържа стратегическа стабилност. Висшият републикански сенатор Марко Рубио определи това като "предателство".

Ген. Мили уверявал Китай, че няма да започнат ядрена война заради психически срив на Тръмп

Ген. Мили уверявал Китай, че няма да започнат ядрена война заради психически срив на Тръмп

Тръмп обясни, че Мили е "тъпак", да бъде съден за държавна измяна и никога не е мислил да напада Китай

Талибаните не са прекъсвали връзките с групата, отговорна за 11 септември и самите те продължават да са терористична организация, каза още генерал Мили.

Той и министърът на отбраната Лойд Остин говорят пред Конгреса за изтеглянето от Афганистан миналия месец. Правителството се срина, когато талибаните бързо превзеха страната.

Сенаторът и ръководителят на комисията Джак Рийд заяви, че депутатите искат да разберат дали САЩ са пропуснали индикаторите за краха на правителството.

САЩ заявиха, че сега ще преминат към мисии за борба с тероризма.

Изслушването се провежда седмици след хаотично изтегляне от летището в Кабул, тъй като чуждестранните сили се опитваха да приберат гражданите си у дома и хиляди отчаяни афганистанци молят за спасяване.

Самоубийствена атака уби 182 души по време на операцията по изтегляне. Тринадесет американци и най-малко 169 афганистанци бяха убити на летището на 26 август.

Изслушването във вторник започна с откриване на показания от министъра на отбраната Лойд Остин, последвано от генерал Мили.

Генерал Мили заяви, че САЩ ще трябва да продължат да защитават своя народ от терористични атаки от Афганистан и че тази мисия сега ще бъде по-трудна.

"Талибаните бяха и остават терористична организация и все още не са прекъснали връзките си с Ал Кайда", каза той. "Възстановените Ал-Кайда или ДАЕШ (групата "Ислямска държава") със стремежи да атакува САЩ е много реална възможност и тези условия за дейност в неуправляеми пространства могат да се появят в следващите 12-36 месеца."

Войната срещу тероризма не е работа на ЦРУ - а да защитава стратегическите интереси на САЩ

Войната срещу тероризма не е работа на ЦРУ - а да защитава стратегическите интереси на САЩ

Липсват шпионите от старата школа, фокусът трябва да са Китай, Русия, Иран, други противници и промяна в приоритетите