Когато генерал Дейвид Петреус стана директор на Централното разузнавателно управление през 2011 г., той напълни кабинета си с оръжия, ордени и други спомени от войната - с други думи, той го направи да изглежда като Пентагона, пише "Политико".

Декорът бе показателен. Директорите на ЦРУ често идват от света на разузнаването, служейки като кариеристи на агенции, надзорници в Конгреса или ръководители на военното разузнаване, преди да поемат висшата длъжност. Петреус не беше от тях. Той бе пехотинец, а не офицер от кариерното разузнаване, пенсиониран четиризвезден воин, който командваше съюзническите сили в Ирак и бе току-що върнат от бойните полета на Афганистан.

Докато Петреус се преместваше в Лангли, неговият предшественик в ЦРУ Леон Панета се насочваше към Пентагона, за да стане министър на отбраната. Символиката трудно можеше да се пропусне: разузнаването и военните операции никога не са били по-обединени. Лидерските места бяха буквално взаимозаменяеми.

Терористичните атаки на 11 септември доведоха до много организационни промени във федералното правителство, включително създаването на гигантски нов отдел за вътрешна сигурност, създаването на директор на националното разузнаване и най-голямото преструктуриране на разузнавателните агенции за повече от половин век. Но интеграцията на разузнаването и бойните действия може би е най-обещаващата - и проблематична - промяна от всички.

Преди 11 септември бе много по-ясно кой и какво прави: Военните воюваха; ЦРУ събира и анализира разузнавателни данни (и извършва тайни операции, когато е важно да се скрие официалното участие на САЩ). След терористичните атаки обаче тези различия се размиха бързо. ЦРУ скочи в Афганистан и се включи дълбоко в ежедневието на световната война срещу тероризма.

Тези усилия доведоха до важни успехи. Но по пътя ЦРУ се разми. Едно от по-трайните наследства от ерата след 11 септември е шпионският стил, който не обслужва интересите на националната сигурност на САЩ, както някога. Воденето на две десетилетия война отне време и талант от първоначалната цел на агенцията за предотвратяване на стратегическа изненада - тоест предвиждане на големи заплахи за нацията, преди те да се осъществят. Двадесет години след 11 септември САЩ са изправени пред ескалиращи заплахи от Китай, Русия, Иран и Северна Корея, конфликти в киберпространството, както и във физическото пространство и глобални предизвикателства като изменението на климата и пандемиите. ЦРУ трябва да възстанови баланса между борбата с днешните врагове - терористите и предоставянето на разузнавателна информация за откриване, разбиране и спиране на враговете на утрешния ден.

Първите войски в Афганистан след 11 септември не бяха войници. Те бяха служители на ЦРУ, носещи пари, за да наемат афганистански военачалници. Скоро последваха сили за специални операции, а след това и бомбардировки. Трудно е да си спомним сега с позорното изтегляне на съюзническите сили от Афганистан миналия месец, но през 2001 г. военната победа бе бърза. До ноември талибаните паднаха и Ал Кайда бе в бягство. Докато Осама бин Ладен и неговите лейтенанти се оттегляха в планините, там бяха и служители на ЦРУ, които преследваха лидера на Ал Кайда, работеха ръка за ръка със специални оператори и местни афганистански милиции, призовавайки въздушна подкрепа зад вражеските линии. В крайна сметка бин Ладен едва се измъкна, но безопасното му убежище го нямаше. Без него Ал Кайда не можеше да извърши поредната масова атака с жертви на американска земя през следващите две десетилетия. Директорът на ЦРУ Джордж Тенет нарече първите дни в Афганистан "най-добрият час на ЦРУ" и той беше прав.

Агенцията бе особено подходяща за момента. Афганистан бе по-позната територия за шпиони, отколкото за войници, мястото на най-голямата тайна операция на ЦРУ през Студената война. През 1979 г., само няколко дни след като съветските войски се вмъкнаха в Кабул и установиха марионетно правителство, президентът Джими Картър разреши първата тайна акция на ЦРУ да въоръжи и подкрепи афганистанските моджахедини.

"Нашата крайна цел", пише съветникът по национална сигурност Збигнев Бжезинкси, "е изтеглянето на съветските войски ... ако това не е постижимо, трябва да направим участието на СССР възможно най-скъпо." В една от трагичните иронии на историята тайната операция успя, превръщайки Афганистан в тресавище за СССР и в крайна сметка доведе до тяхното поражение и оттегляне - но елементи от моджахедините и техните поддръжници в крайна сметка се превърнаха в Ал Кайда.

През двете десетилетия след 11 септември докладваното участие на ЦРУ в антитерористичните дейности се задълбочи и разшири драстично. Днес често е трудно да се разграничи работата на разузнавачите и военните. Ударите с дронове например понякога се извършват само от разузнаването, понякога от военните, а понякога и заедно. Според Панета тайната операция срещу бин Ладен е извършена под ръководството на ЦРУ, въпреки че оперативните служители, които нахлуха в пакистанското скривалище на лидера на Ал Кайда, бяха военноморски тюлени. Военните сега провеждат черни операции срещу терористи, които много приличат на тайни действия, докато ЦРУ открито се ангажира с дейности, наподобяващи военни действия - като например нанасяне на удар с безпилотни летателни апарати в Йемен, който уби Анвар ал-Аулаки, американски гражданин, един от най-опасните терористични лидери в света.

Сливането на разузнаването и традиционните военни дейности има ползи. Само преди две седмици интеграцията позволи на американски безпилотни удари да предотвратят това, което се смяташе за предстоящо самоубийствен атентат на ДАЕШ-K в Кабул, докато американските сили трескаво работеха за евакуация на американци и афганистански съюзници.

Но сливането на разузнаването и традиционните военни дейности също носи рискове: Парадоксално е, че институционалните промени, които пазеха в безопасност през последните 20 години, може да направят САЩ по-малко безопасни през следващите 20 години.

Ролята на ЦРУ се различава от тази на Пентагона дори по дизайн. Свят, в който не можете да ги различите един от друг, е свят, в който ЦРУ не върши основната си работа достатъчно добре - и това прави неприятните изненади много по-вероятни.

Основната мисия на ЦРУ не е да подкрепя военните на бойните полета, а да предотвратява "стратегическата изненада" за нацията. Агенцията е създадена през 1947 г., за да предотврати поредният Пърл Харбър. Опустошителното изненадващо нападение на Япония през 1941 г. уби 2400 американци, унищожи тихоокеанския флот, ускори участието на САЩ във Втората световна война и разкри опасностите от лошо координирано разузнаване. По това време всички военноморски, военни и държавни департаменти събираха информация за способностите и намеренията на Япония, включително сигнали за предстоящата смъртоносна атака, но усилията им бяха фрагментирани и разединени. Нацията се нуждаеше от агенция за централизиране на разузнаването, страж, чиято работа бе да надникне над хоризонта, за да открие опасности, преди да е станало твърде късно.

От 40-те години на миналия век ЦРУ се превърна в най-добрата национална агенция за събиране на информация и анализ на всички източници, както и единствената организация на федералното правителство, законно упълномощена да извършва тайни операции (единственото голямо изключение, до 2001 г., по общото правило че ЦРУ прогнозира заплахи, докато военните се борят с тях). И все пак, както Панета каза по време на изслушванията си за потвърждение през 2009 г., "първата отговорност на агенцията е да предотврати изненадата".

Това е проста фраза, която маскира сложните реалности. Разузнаването за предотвратяване на стратегическа изненада не е същото като разузнаването за подкрепа на войници на фронтовите линии. Разузнаването на бойното поле е тук и сега. Това е тактическо, в краткосрочен план, на земята, мръсно: да се определи дали мостът е проходим, къде може да има крайпътна бомба в съседното село или как се променят привързаностите на бунтовническите групи.

Разузнаването, което трябва да предотврати стратегическата изненада е дългосрочно, над хоризонта, гледа по-голяма картина. Става дума повече за утре, отколкото за днес, като например как ще се развият отношенията на талибаните с Ал Кайда, какво ще е необходимо, за да се убеди Иран да се откаже от програмата си за ядрени оръжия или перспективите за китайско нашествие в Тайван. Източниците на разузнаване може да са едни и същи - сателит, улавящ изображения от космоса, таен човешки актив отвътре - но информацията, която източниците трябва да съберат и анализът на резултатите са много различни.

И въпреки че САЩ харчат милиарди всяка година за разузнаване, ресурсите по своята същност са ограничени. Същият сателит не може да работи едновременно в различни региони. Дроновете могат да летят толкова далеч и да се скитат толкова дълго, колкото им стига горивото. Шпионите трябва да бъдат разумни за това, което събират, когато събират и колко събират. Анализаторите не са взаимозаменяеми - не можете просто да превърнете експерт по тероризъм в китайски кибер експерт за една нощ.

Отбраната и разузнаването може да изглеждат еднакви, но не са. Основната дейност на Министерството на отбраната е борбата. Основната дейност на ЦРУ е разбиране. Предполага се, че военните печелят войни. Предполага се, че ЦРУ ги предотвратява, като разбира заплахите и възможностите по-добре и по-бързо от нашите противници и предоставя разузнаване на политиците, като им помага да вземат по-добри решения. Войските са ловци; разузнавачите са събирачи. Военните офицери са обучени, както Самюъл Хънтингтън е писал, за "управление на насилието". Служителите на ЦРУ са обучени да управляват информация - да я придобиват, анализират, защитават и доставят със скоростта на уместност.

Никоя организация не може да направи всичко, без значение колко пари има или колко умни хора наема. И колкото по-дълго една агенция се фокусира върху доброто изпълнение на един приоритет, толкова повече другите й способности атрофират или се пенсионират, или излизат през вратата. Както служителят на ЦРУ Алекс Финли написа през 2017 г. например, тайната колекция от човешки разузнавания се е променила драстично.

Служителите на ЦРУ обикаляха чужди улици, за да научат културата и да наемат чуждестранни служители, като посещават коктейлни партита и официални събития. От 11 септември обаче откриването на терористични цели с висока стойност изисква служителите на ЦРУ да поемат физически рискове и да работят с видима военна сигурност във военните зони. Шпионството от старата школа отново става все по-важно, но голяма част от работната сила на ЦРУ има по-малко опит в това, защото са наети след 11 септември. 

В продължение на 20 години вниманието на ЦРУ към основната му мисия ерозира. Причините са разбираеми. Може би те са неизбежни. Но последиците от този тактически наклон са реални: намалена способност за разбиране, предвиждане и противодействие на дългосрочни заплахи - като възхода на Китай и информационната война на Русия - които биха могли да застрашат живота и интересите на САЩ много повече от днешните терористични заговори.

Слушайте внимателно и можете да чуете предупредителните камбани. Директорите на ЦРУ от последните три администрации изразиха опасения, че глобалната война с терора е довела агенцията твърде далеч в тактическото, бойно разузнаване и че трябва да се върне към основите си.

Директорът на ЦРУ на президента Джордж У. Буш, Майкъл Хейдън, предупреди на изслушванията си за потвърждение през 2006 г., че войната с терора "просто изсмуква енергия, за да направи нещо тук и сега" и че "отвличането на внимание на хората за дългосрочен поглед" би било от съществено значение. Джон Бренан, който ръководеше агенцията при президента Обама, каза пред Конгреса, че "ЦРУ не трябва да извършва традиционни военни дейности и операции" и че програмата за безпилотни самолети на агенцията е "отклонение" от историческата мисия. В реч през 2019 г. директорът на ЦРУ на Доналд Тръмп Джина Хаспел заяви, че във фокуса си към борбата с тероризма агенцията изостава в проследяването на Русия, Иран и други противници, обещавайки, че е в ход промяна в приоритетите. 

Това няма да е лесно. Инерцията е най-мощната група по интереси във Вашингтон. Придобитите веднъж способности са трудни за прехвърляне или усвояване. Надзорниците в Конгреса са възнаградени за това, че гледат назад - обвиняват разузнавателните агенции след факта, вместо да гледат напред как трябва да се адаптират преди следващото бедствие.

Спешните нужди от разузнаване, особено когато опасностите са осезаеми и има опасност за живота, естествено изтласкват онези, които се смятат за важни, но все още далечни. Както предварително предупреди Хейдън, ЦРУ, което се фокусира твърде много върху тук и сега "ще изглежда успешно, но ние ще бъдем безкрайно изненадани".