Страните от НАТО трябва да компенсират съкращенията на военното оборудване след Студената война, за да дадат на алианса капацитет да реагира бързо на конфликт, каза пред "Ройтерс" командирът на силите за бързо реагиране на НАТО. 

"Имаме невероятно количество сили, но нашият недостатък е, че по-голямата част от тези сили не са в бойна готовност на постоянна база - просто защото нямат цялото необходимо оборудване", каза генерал Йорг Волмер.

Волмер е командващ на Съвместното командване на силите на НАТО Брунсум, отговарящ за североизточния фланг на алианса, а също и на Силите за реагиране на НАТО (NRF).

NRF за бързо реагиране с около 40 000 войници бе приведен в бойна готовност и частично разгърнат за първи път след инвазията на Русия в Украйна през февруари. Москва определя действието си като специална военна операция.

"Основният въпрос е да изградим отново нашите способности. Става дума за численост, но също така и за възстановяване на боеспособни части и - това е следващата ключова стъпка - за повторното им обвързващо докладване на НАТО", каза Волмер, позовавайки се на процедура, при която страна членка информира НАТО, че разполага с войски, готови да бъдат предоставени на алианса. Волмер добави, че говори за подразделения от бригада и дивизия.

НАТО удвоява бойните си групи до Русия, изпраща още войски в България

НАТО удвоява бойните си групи до Русия, изпраща още войски в България

Русия да разбере, че никога не може да спечели ядрена война, настоява Столтенберг

Кризата в Украйна доведе до промяна на парадигмата на НАТО от експедиционните мисии през последните 20 години, в театри като Афганистан или Ирак, според Волмер, който каза, че заплахата, пред която Европа сега е изправена от Русия, е от съвсем различен мащаб.

"Тези експедиционни мисии бяха войни по избор. Ние взехме политическо решение да участваме в тях и след това поискахме от нашите съюзници контингенти от сили, които да бъдат разположени", каза генералът.

"Сега, и това е промяната на парадигмата, имаме нужда силите да бъдат докладвани предварително на НАТО, за да имаме на разположение в случай на конфликт и война веднага щом има политическо решение за разполагането им. Нуждаем се от сили назначени вече в мирно време. Боеспособни, които може да бъдат мобилизирани в кратък срок."

В миналото сили като германската армия се бореха да осигурят на НАТО боеспособни войски поради съкращения на разходите за отбрана и командирите често трябваше да вземат назаем от други части за танкове и оръжия, преди да отидат на мисия.

Волмер каза, че се стреми да има сили в североизточния регион на алианса на три различни нива на тревога, готови за разполагане в рамките на 10, 30 или 180 дни.

"Основният въпрос е, че държавите докладват тези сили на НАТО още в мирно време, за да могат да бъдат мобилизирани бързо след политическо решение", каза генералът. "Това трябва да бъде надеждна и предвидима процедура в бъдеще."

Стратегически компас на ЕС за сигурност и отбрана

Стратегически компас на ЕС за сигурност и отбрана

ЕС отговаря на завръщането на войната в Европа и нарастващата глобална и регионална несигурност