Германия депортира 125 афганистанци със специален полет до Кабул. Това е показател, че Берлин е предприел стъпки за намаляване на мигрантите, търсещи убежище в европейската страна, съобщава БиБиСи.

Афганистанците са втората най-голяма група мигранти в Германия след сирийците. 154 хиляди афганистанци са навлезли на германска територия през 2015 година.

Германски официални лица обявиха, че 125-те афганистанци са напуснали Германия доброволно.

През последните дни редица европейски държави затегнаха мерките за приемане на афганистанци. Македония обяви през уикенда, че не пуска афганистанците да пресекат границата с Гърция в посока Западна Европа, а позволява достъп само на сирийци и иракчани. Решението на Македония е продиктувано от действия на съседни страни – Хърватия и Сърбия.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че връщането на афганистанците е част от ангажимент Берлин да помогне за възстановяването на Афганистан.

Това също е ключово за успешна борба срещу изкореняване на причината за мигрантския приток, добави той.

Според ООН почти 102 хиляди мигранти са пристигнали на гръцки острови от Турция от началото на 2016 година: 44% от Сирия; 29% от Афганистан и 17% от Ирак.