Германия може да изпрати повече войски в Литва и други страни по източния фланг на НАТО, след като Русия официално призна два региона на Украйна за независими. Това обяви германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт, цитирана от "Ройтерс".

Ясно е, че трябва да приложим по-строги мерки за възпиране, подчерта тя на съвместна пресконференция с литовския си колега във военната база Рукла.

Искам да подчертая, че сме готови да изпратим повече войски и да дадем сигнал, че сме надежден партньор в кризата, заяви Ламбрехт.

Тя посочи, че в момента Германия оценява нуждите от подкрепления и ще вземе решения в близко бъдеще. Разгръщането на частите обаче нямало да бъде ограничено само до Литва.

И НАТО осъди признаването на Донбас

И НАТО осъди признаването на Донбас

Това допълнително подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подкопава усилията за разрешаване на конфликта

"Говорим за целия източен фланг на НАТО. Ние наблюдаваме всичко това и трябва да се уверим, че източният фланг е добре защитен. Сега търсим какви допълнителни мерки да предприемем", поясни германският силов министър.

Германските войници съставляват около половината от бойната група на НАТО от 1100 души в Литва, която включва и войски от Белгия, Чехия, Люксембург, Нидерландия и Норвегия.

Възможните допълнителни подкрепления ще се присъединят към около 360-те германски войници, които ще се включат към бойната група.

Междувременно Норвегия също обяви планове да увеличи частите си с 50-60 войници.

Германия обмисля изпращането на повече войски в Литва

Германия обмисля изпращането на повече войски в Литва

Бойните групи на НАТО трябва да спрат атака в региона и да спечелят време повече войски да достигнат до фронтовата линия

Великобритания пък подсилва водената от нея бойна група на НАТО в Естония с 800 войници.

С очакваните бъдещи подкрепления силите на НАТО в балтийските държави - Литва, Латвия и Естония - ще нараснат до над 6000 войници, разпределени в три бойни групи - по една във всяка страна, поясни министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас.

Войските на НАТО в трите държави наброяваха около 3400 души в началото на годината.

След всички попълнения Литва и Естония ще имат над 2000 войници на НАТО, посочи той.