Германският външен министър Хайко Маас и колегите му от Испания и Швеция призоваха в понеделник всички ядрени сили да намалят значително своите арсенали преди конференцията за ядрено разоръжаване в Мадрид.

В съвместен коментар за германския Rheinische Post по повод срещата на Стокхолмската инициатива за ядрено разоръжаване, Маас, Аранча Гонзалес и Ан Линде призовават ядрените сили "да понижат ролята на ядрените оръжия в своите стратегии и доктрини."

Те също така призоваха за "по-нататъшно намаляване на запасите от ядрени оръжия и полагане на основите за ново поколение споразумения за контрол на оръжията".

Рааб: Британия увеличава ядрените си оръжия като застрахователна полица

Рааб: Британия увеличава ядрените си оръжия като застрахователна полица

Това е необходимо и надеждно ядрено възпиране срещу враждебни държави

"Трябва да прекратим изпитанията на ядрени оръжия веднъж завинаги, като окончателно приведем в действие Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, като започнем отново преговорите по договор за забрана на производството на ядрен материал за военна употреба и възобновим стабилните и надеждни възможности за проверка стъпки за ядрено разоръжаване", добавиха министрите.

16 държави се събраха в Стокхолмската инициатива в испанската столица, за да насърчат намаляването на ядрените оръжия по целия свят.

Надеждите за ядрено разоръжаване бяха подхранени след срещата на върха между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин в Швейцария в средата на юни. Двете най-големи ядрени сили в света се съгласиха да обсъдят ядреното разоръжаване.

Тревожна тенденция: увеличават се разгърнатите ядрени бойни глави по света

Тревожна тенденция: увеличават се разгърнатите ядрени бойни глави по света

Това констатира СИПРИ

Водещи международни изследователи на мира виждат признаци на тревожен обрат в глобалните ядрени запаси.

Общият брой на ядрените бойни глави продължава да намалява, както показва годишният доклад, публикуван от Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI) в средата на юни.

Смята се, че в момента има около 13 080 ядрени бойни глави по света, но повече ядрени оръжия са в експлоатация в сравнение с преди година.

Пентагонът бърза да разположи ракети срещу МБР в Европа и Тихия океан

Пентагонът бърза да разположи ракети срещу МБР в Европа и Тихия океан

САЩ: Тяхното разполагане е в най-голям интерес за националната ни сигурност