Германия ще предостави 56 милиона евро финансова помощ и 350 генератора за възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на германското правителство след разговор между президента на Украйна Володимир Зеленски и германския канцлер Олаф Шолц, информира "Интерфакс".

"Президентът Зеленски информира за въздействието на руските въздушни удари върху гражданската инфраструктура, водоснабдяването и електроснабдяването. Канцлерът осъди продължаващия обстрел и увери Украйна в допълнителна краткосрочна подкрепа. Досега федералното правителство е предоставило краткосрочна финансова помощ за ремонт на енергийна инфраструктура в размер на около 56 милиона евро, а Германия предоставя на разположение над 350 генератора", се посочва в изявлението на германското правителство.

Освен това Шолц "потвърди продължаващата подкрепа на Германия за Украйна, включително в областта на противовъздушната отбрана и дългосрочното възстановяване".

По време на разговора Зеленски и Шолц са се съгласили да продължат близката и конструктивна размяна на мнения и да останат в тесен контакт.

ЕП откри кампания за подпомагане на Украйна с ел. генератори

ЕП откри кампания за подпомагане на Украйна с ел. генератори

Инициативата цели да се осигури енергия за болници, училища и други институции в страната

Европейският парламент започна миналата седмица кампания "Генератори на надежда", която да подпомогне Украйна с цел да се осигури енергия за болници, училища, водоснабдителни съоръжения, центрове за подпомагане, приюти и др. през зимата.

САЩ обявиха, че отделят 53 милиона долара, за да помогнат на Украйна да се противопостави на руските атаки върху енергийната мрежа на страната. "Оборудването ще бъде доставено екстрено, за да помогнем на украинците да преживеят зимата", се казва в съобщението на Държавния департамент.

На срещата на НАТО в Букурещ Йенс Столтенберг също анонсира, че Алиансът ще се насочи помощ за Украйна, насочена именно към това страната да успее да противостои на оръжието в ръцете на Владимир Путин "зима". Помощта ще бъде от гориво и генератори.

Очевидният опит на руския президент Владимир Путин да превърне зимата в оръжие чрез прекъсване на електричеството и водоснабдяването на украинците беше определен като военно престъпление и дори като "енергиен геноцид".

Зеленски: Москва се опитва да ни унищожи с мрак и студ

Зеленски: Москва се опитва да ни унищожи с мрак и студ

Днес се отбелязва годишнина от Гладомора през 1932-33 година