Германският външен министър Хайко Маас заяви, че е "крайно изненадан" от решението на Турция отново да изпрати проучвателния кораб "Оруч Рейс" край бреговете на Гърция, съобщава "Спутник".

На 12 октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че турският проучвателен кораб, заедно с корабите "Атаман" и "Ченгиз хан", ще извършва сеизмични проучвания между 12 и 22 октмври на юг от гръцкия остров Кастелоризо - територия, считана от Атина за нейна изключителна икономическа зона.

Мисля, че през последните седмици и месеце заедно успяхме да поведем преговорите между Турция и Гърция по пътя на дипломацията, така че ни изненада изключително много видяното през последните дни от страна на Анкара, заяви Маас на среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

Турция връща кораб за проучвания в спорното Източно Средиземноморие

Турция връща кораб за проучвания в спорното Източно Средиземноморие

Гърция и Турция са в спор за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие

Той посочи, че действията на Анкара "противоречат на договореното за намаляване на напрежението от конфликта по дипломатичен път".

От своя страна Мицотакис предупреди, че диалогът с Турция няма да започне, докато "Оруч Рейс" не напусне изключителната икономическа зона на Гърция.

Взаимоотношенията между Турция и Гърция отново се обтегнаха през август, след като Анкара съобщи, че корабът й "Оруч Рейс" започва проучвания в Източното Средиземноморие.

След като Ердоган изтегли "Оруч Рейс" и военните кораби от спорната морска територия, гръцкото външно министерство обяви, че на 22 септември е било постигнато споразумение за подновяване на договорите с Турция, прекратени през 2016 г.

САЩ - загрижени заради действията на Турция в източното Средиземноморие

САЩ - загрижени заради действията на Турция в източното Средиземноморие

Повишаването на военното напрежение помага само на враговете