Германия навлезе във втора фаза на разхлабване на ограниченията в борбата с коронавируса. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерите на провинциите се договориха блокадата да бъде удължена до 28 март, но поетапно да се отменят ограниченията. За първи път от два месеца на хората ще им бъде позволено да изпитат някои "нормални" неща отново, информира "Дойче веле".

В повечето германски провинции някои ограничения са отменени от днес. Ограниченията влязоха в сила в средата на декември 2020 г.

Германия удължи блокадата до 28 март, но започва поетапно да разхлабва

Германия удължи блокадата до 28 март, но започва поетапно да разхлабва

Ключова част от стратегията е масово тестване и масова ваксинация

Хората от едно домакинство ще могат да се събират с друго домакинство. Но максималният брой на хората не може да надвишава петима пълнолетни плюс децата.

Отваряне на магазините за продажба на дребно. Магазините могат да записват часове с ограничен брой клиенти, ако случаите на коронавирус са 100 или под тази цифра на 100 000 за 7-дневен период. Позволено е на магазините да работят при ограничено допускане на клиенти, ако случаите на коронавирус са под 50.

В повечето региони книжарниците, цветарските магазини, градинските центрове и други са отворени.

В Германия одобриха AstraZeneca за хора над 65 години

В Германия одобриха AstraZeneca за хора над 65 години

Йенс Шпан: Решението е добра новина за възрастните хора

Подобни правила с предварително записан час ще се прилагат и в музеите и галериите.

От 1 март заработиха фризьорските салони и бръснарниците. Но от днес отварят козметичните салони, студиата за масаж и татуировки. Може да бъде показан тест за коронавирус, ако не е възможно да се носи маска.

До 10 души могат да участват в спортове на открито, но без контакт и ако случаите на коронавирус са под 50. Максимум петима души от две домакинства могат да спортуват заедно отвън, ако случаите на коронавирус през последните седем дни не са повече от 100.

Деца на възраст под 14 г. могат да спортуват и играят навън в групи до 20 души.

Федералното правителство на Германия сега финансира най-малко един бърз тест за коронавирус на седмица за всеки гражданин. Провинциите са длъжни да предоставят тестовете. Това обаче не влиза в сила във всяка провинция от днес.

В момента на национално ниво за последните 7 дни са регистрирани по 66-68 случая на 100 000.

Разхлабването е част от план от 5 стъпки. Следващите действия ще се предприемат на всеки 14 дни, ако случаите са на стабилно ниво или намаляват.