Германия не изключва да разшири контрола по границата си с Франция след разпространението на нови щамове на коронавируса в департамент Мозел и призива на Париж да не се затваря границата, информира АФП.

Запитан за ситуацията във Франция, Щефен Зайберт, говорител на канцлера на Германия Ангела Меркел, коментира, че Берлин продължава да следи ситуацията и да преразглежда мерките за борба с коронавируса. Той добави, че затварянето на границата "не е нормално" и е "последен вариант", но Германия е в ситуация, при която е нужно да направи всичко необходимо за предотвратяване бързо разпространение на по-агресивни мутации на вируса в Германия.

Коронавирус: Германия въвежда сухопътен граничен контрол

Коронавирус: Германия въвежда сухопътен граничен контрол

Чехия и части от Австрия са определени като "зони на мутация"

Часове по-рано министърът по европейските въпроси на Франция Клемент Бон призова Германия да не затваря границата с Франция.

"Не искаме Германия да затваря границата напълно", коментира Бон, след като Берлин въведе проверки по границата с Австрия и Чехия.

Ще направим всичко за избягване на некоординирано решение и неприятна изненада, коментира още френският министър. По думите му всяко затваряне трябва да бъде въведено в координация с Франция и да включва изключения с цел закрила на трансграничните работници.

Опашки от тирове по чешко-германската граница

Опашки от тирове по чешко-германската граница

Конкретно има опашки на автомагистрала E55/D8 от Прага за Дрезден

Германия частично затвори границата с Чехия и с австрийската провинция Тирол заради разпространението на мутации на коронавируса.

Проверките доведоха до образуване на дълги опашки на контролно-пропускателните пунктове, като някои шофьори чакат с часове.