Германия може да закрие Telegram, ако популярната сред крайнодесните групи и противниците на Covid ограниченията услуга за съобщения продължи да нарушава германското законодателство. Това заяви министърът на вътрешните работи на страната Нанси Фезер в сряда.

"Не можем да изключим този вариант. Спирането на платформата очевидно ще бъде крайна мярка, първо трябва да бъдат изчерпани всички други възможности", коментира тя пред седмичника Die Zeit, цитиран от Ройтерс.

По думите ѝ Германия обсъжда с партньорите си в Европейския съюз как да регулира Telegram.

По-рано министърът на правосъдието Марко Бушман коментира, че собствениците на услугата трябва да открият свое представителство в Германия, защото иначе са заплашени от милиони евро глоби. Отсъствието на такова представителство усложнява борбата с незаконното съдържание, защото когато властите опитват го да премахнат, им се налага да търсят някого в централата в Дубай. 

Криптираната услуга за съобщения Telegram се използва активно от привърженици на крайнодесните идеологии и от противници на ваксините и противоепидемичните мерки.

Хакери масово използват Telegram за продажба и обмен на откраднати данни

Хакери масово използват Telegram за продажба и обмен на откраднати данни

Използването на месинджъра от престъпници може да увеличи натиска върху платформата