Германия обмисля да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T SLM, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източник от сферата на сигурността.

Германският всекидневник "Билд"съобщи по-рано, че съветът по сигурността на германското правителство обсъжда въпроса и че системите IRIS-T SLM, произведени от частния германски производител на оръжия Diehl Defense, могат да бъдат разположени в Украйна от ноември.

Призивите на Украйна за тежки оръжия се засилиха, след като по-рано този месец Москва насочи най-ожесточената си огнева мощ към източните и южните части на страната, тъй като не успя да превземе столицата Киев.

Германия изпраща тежка артилерия на Украйна

Германия изпраща тежка артилерия на Украйна

Тежките артилерийски системи се наричат ​​Panzerhaubitze 2000 и германските военни ги описват като едни от най-модерните в света

Миналата седмица Германия заяви, че ще достави седем самоходни гаубици на Украйна, като по-нататъшна промяна на дългогодишната си политика да не се изпращат тежки оръжия във военни зони поради нацисткото минало на страната.

"Билд" твърди, че Украйна иска да получи 10 ПВО системи 10 IRIS-T SLM, които могат да бъдат произведени през следващите три до четири години. Вестникът посочва, че системата може да изстрелва ракети на разстояние от 40 километра, поразявайки бойни самолети, хеликоптери или ракети.

Обучението на украински войници може да започне веднага, след като германското правителство одобри плана.

Германия изпраща зенитни системи Gepard на Украйна

Германия изпраща зенитни системи Gepard на Украйна

Машините ще получат технически подобрения преди да бъдат изпратени