Германия одобри 9-годишно споразумение за половин милиард евро за вземане под наем на израелски разузнавателни безпилотни самолети, пригодени за въоръжаване с ракети.

Информацията съобщи Israel Aerospace Industries, информира АФП.

Европейският гигант Airbus, който подписа споразумението за 600 милиона долара от името на германското военно министерство, ще поддържа и ще предоставя оперативна помощ за експлоатацията на израелските безпилотни самолети Heron TP, поясниха от израелската фирма.

Официален представител от държавната израелска компания поясни, че сделката покрива пет безпилотни самолета.

В момента германските военни използват израелски Heron 1 в Афганистан и Мали. По-модерният Heron TP се очаква да замени старите модели.

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че в сряда германският парламент одобри споразумението, след като правителството по-рано даде зелена светлина.

"Това е много голямо споразумение", каза Нетаняху и добави, че ще помогне на отбранителните сектори и на сигурността в Европа.

"Много, много добра новина", поясни той на конференция за сигурността в Йерусалим.

През 2016 г. военният министър на Германия Урсула фон дер Лейен коментира, че намерението е да се използват израелски безпилотни самолети, докато Европа не излезе със свой модел.

Германия обмисляше да закупи американски бепзилотници Predator, но в крайна сметка се спря на Heron TP. Според Берлин причината е, че по-бързо ще се снабдят и ще осигурят плавен преход между моделите.