За първи път от началото на пандемията Германия отказа доставката на ваксина срещу коронавируса, съобщи Euronews. Според германското министерство на здравеопазването Берлин няма да закупи планираните за август 2,65 милиона дози ваксина Moderna: вместо това те ще бъдат изпратени до други страни от ЕС.

Доброволният отказ на Берлин от ваксината показва колко точно е спряла германската ваксинационна кампания. В същото време преди две седмици германският здравен министър Йенс Шпан обяви, че не се планира отказ от нови партиди ваксини. По думите му, Германия ще дари всички останали доставки на ваксина AstraZeneca на развиващите се страни чрез инициативата COVAX.

Германия спира безплатните COVID тестове от 11 октомври

Германия спира безплатните COVID тестове от 11 октомври

Меркел иска 80% ваксинирани германци

Оказва се обаче, че дори високоефективната ваксина Moderna не може да се използва напълно. Останалата част от ЕС може по-добре да се възползва от това: например в Италия настоящият темп на ваксинация е с 50% по-висок, отколкото в Германия, а във Франция и Испания - със 70%. А в страни като Португалия и Дания темпът на ваксинации е почти два пъти по-висок от този в Германия.