Днес Германия празнува 30 г. от обединението на страната с малка церемония заради пандемията от коронавирус, информира ДПА.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът Франк-Валтер Щайнмайер и дългогодишният политик Волфганг Шойбле, председател на Бундестага, взеха участие в официална церемония в църквата "Свети Петър и Павел" в Потсдам, на около 25 километра югозападно от Берлин.

Меркел: Ограничителните мерки срещу Covid-19 събудиха спомени от Източна Германия

Меркел: Ограничителните мерки срещу Covid-19 събудиха спомени от Източна Германия

По повод 30 г. от обединението на Германия

На събитието в църквата бяха допуснати само 130 гости. Носенето на маски в някои части на Потсдам е задължително.

Около 2500 полицаи бяха мобилизирани да следят за спазването на реда с оглед на няколко демонстрации в града.

По-късно днес на друго събитие в Бабелсберг Щайнмайер ще произнесе реч.

В началото на септември в Потсдам бе поставено начало на едномесечна програма, посветена на годишнината от обединението.

Меркел - първият източногерманец, който заема най-високата позиция в германската политика - благодари на активистите и протестиращите, които са в основата на мирната революция през 1989 г., която доведе до падането на Берлинската стена.

30 г. след обединението на Германия много различия се запазват

30 г. след обединението на Германия много различия се запазват

40% от източногерманците чувстват, че са третирани като втора класа граждани.

"Тази годишнина е повод за голяма радост и благодарност", каза тя по време на реч пред парламента в сряда. Тя отдаде почит на германския народ за "историческото и безпрецедентно постижение..за осъществяване обединението вътре и отвън през последните 30 г.".

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов заяви, че празненствата са символ на преодоляването на разделението в Европа и прекратяването на Студената война.

"Вашият празник е част от голям международен празник", написа той коментар по повод годишнината, публикуван в германското посолство в Москва.

Горбачов припомни, че пътят към обединението не е бил лесен, определяйки го като напрегната ситуация. По думите му всяка погрешна стъпка е можело да доведе до експлозия.

Наскоро направено социологическо проучване показва, че около 2/3 от германците не смятат, че е изпълнена задачата за обединение на страната. Германците в източната част на страната все още изостават в много сфери от бившата Западна Германия.

83% от източногерманците смятат, че обединението не е завършено, а 59% от западногерманците споделят същото мнение, според сондаж на YouGov за ДПА.

Берлинската стена падна по време на мирна революция на 9 ноември 1989 г., откривайки пътя към обединението на Германия на 3 октомври 1990 г.