Германският финансов министър Олаф Шолц съобщи, че не Европейският съюз, а Великобритания ще страда, ако не договори с Брюксел споразумение за бъдещите отношения, информира АФП.

Борис Джонсън обвини ЕС, че планирал хранителна "блокада" на Великобритания

Борис Джонсън обвини ЕС, че планирал хранителна "блокада" на Великобритания

Това можело да раздели Обединеното кралство

Търговските преговори между ЕС и Великобритания влязоха в задънена улица, след като Лондон обяви, че може да наруши сключения договор за Брекзит с ново британско законодателство. Великобритания напусна ЕС на 31 януари и сега води преговори с ЕС за сключване на споразумение за бъдещите търговски отношения. Преходният период изтича в края на годината. Новият законопроект в Лондон увеличи страховете, че Обединеното кралство ще прекъсне връзките с Европа.

"Оценката ми е, че нерегулирана ситуация (без споразумение) ще доносе много сериозни последици за британската икономика", каза Шолц пред журналисти след среща на финансовите министри на страните членки на ЕС в Берлин.

ЕС може да съди Великобритания заради новия закон за Брекзит

ЕС може да съди Великобритания заради новия закон за Брекзит

Първо има Съвместен комитет

"Европа ще успее да се справи с това и няма да бъде особено тежко засегната след приготовленията, които вече предприехме", добави той.

ЕС предупреди Лондон, че спорното законодателство "сериозно вреди на доверието" между двете страни и подчерта, че ако предложеният законопроект не бъде изтеглен до края на септември, Брюксел може да съди Великобритания.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони коментира, че зависи от Лондон дали да "възстанови доверието с блока".

Великобритания се съгласи на извънредна среща с ЕС

Великобритания се съгласи на извънредна среща с ЕС

По-рано днес Брюксел призова за извънредна среща

По-рано днес британският премиер Борис Джонсън обвини Европейския съюз, че заплашва да наложи хранителна "блокада" между Великобритания и Северна Ирландия, която може да раздели Обединеното кралство.