Германия обвини Ханой в отвличането на бежанец на германска територия, след като Берлин привика посланика на Виетнам и експулсира един от шпионите на азиатската страна, информира АФП.

Говорител на външното министерство на Германия обяви, че отвличането на виетнамския гражданин на германска земя е безпрецедентно и скандално нарушение на германското и международно право. Представителят обвини тайните служби на Виетнам и посолството за отвличането.

Като последица от това напълно неприемливо действие ние обявяваме представителя на виетнамската тайна служба в посолството за персона нон грата и му даваме 48 часа да напусне страната, добави представителят.

Външното министерство привика посланика на Виетнам във връзка с аферата, за да подчертае, че подобни действия могат сериозно да навредят на германско-виетнамските връзки, изтъкна говорителят.

Според германски медии бежанецът е отвлечен на 23 юли в центъра на Берлин от въоръжени мъже.

Мъжът се е появил във Виетнам в понеделник, където според държавни вестници се е предал на властите.

Задържаният е бил ръководител на държавната компания Petro Vietnam Construction Corporation. Преди изхвърлянето му от парламента и Комунистическата партия е бил депутат.

Според ДПА виетнамецът е обвинен в причиняване на загуби в размер на 125 милиона евро, докато е управлявал компанията.