Посолството на Германия в Пекин призова Китай да предприеме действия за отваряне на пазара си за чуждестранни компании, за да се противопостави на световния протекционизъм, съобщава Ройтерс.

Искането на дипломатическата мисия идва преди речта на китайския президент Си Дзинпин на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Си се очаква да насърчи за "приобщаваща глобализация" в своята ключова реч на форума. Той е първият китайски президент, който ще участва на ежегодното събитие.

Посланието ще бъде в хармония с изразена от китайския лидер позиция на Азиатско-тихоокеанския форум в Перу през ноември 2016 година, когато лидери обещаха да се борят с протекционизма и да продължат с многостранните търговски споразумения.

Чуждестранните компании в Китай обаче отдавна се оплакват от липсата на достъп до пазара и от ограничения, наложени от правителството, което е в разрез с обещанията на Пекин да продължи да се стреми към свободни пазари.

Си ще бъде "най-важният лидер" на форума в Давос, отбеляза германското посолството и добави, че светът се нуждае от "силно политическо ръководство", силни политически сигнали и преди всичко надеждни действия.

Германските компании все още са изправени пред пречки на пазара в Китай, такива като задължения към съвместните компании по отношение на трансфера на технологии до китайския партньор - повечето от тях са държавна собственост, допълва посолството.

Берлин е готов да си сътрудничи с Китай в борбата срещу протекционизма и популистките тенденции и "силно ще приветства" китайска подкрепа за отворени пазари на Давос, поясняват от дипломатическата мисия.