Правителството на Германия се съгласи да изтегли войските си от Мали от лятото на следващата година. Това заяви правителствен източник, цитиран от "Ройтерс".

По-рано "Шпигел" съобщи, че военните трябва да се изтеглят до май 2024 г.

Берлин разположи около 1000 войници в Мали, повечето от тях в близост до град Гао в северната част на страната. Тяхната основна задача е да съберат разузнаване за мироопазващата мисия на ООН (MINUSMA).

Съдбата на германската мисия беше под въпрос за известно време поради спорове с управляващата военна хунта в Бамако и пристигането на руските сили в Гао, което увеличи безпокойството на Берлин от нарастващото руско военно присъствие в Мали.

През април върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обяви, че Европейският съюз ще спре част от обучението си на въоръжените сили на Мали. Причината са липсата на гаранции от властите в Мали, че руските военни изпълнители няма да се намесват в работата.

Германия не се отказва от мисията на ООН в Мали

Германия не се отказва от мисията на ООН в Мали

Страната ще прекрати участието си в тренировъчната мисия на ЕС

Решението засили международната загриженост относно дълголетието на мироопазващата мисия на ООН (MINUSMA) и мисиите на Европейския съюз EUTM и EUCAP, след като Франция и нейните съюзници започнаха да се изтеглят от Мали по-рано тази година.

В средата на ноември Великобритания стана поредната западна страна, решила да изтегли силите си от африканската страна, обявявайки, че ще прибере своите 300 войници от MINUSMA.

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

Въпреки че Москва отрича неправомерни действия

Преходното правителство на Мали, което пое властта чрез военен преврат през 2020 г., се бори с ислямистки бойци и привлече помощта на частни военни изпълнители, принадлежащи към руската групировка "Вагнер".

От своя страна Русия отрича каквито и да било неправомерни действия в Мали или в която и да е друга страна, където работи "Вагнер". Президентът Владимир Путин каза, че имат право да работят и да преследват своите интереси навсякъде по света, стига да не нарушават руското законодателство. И Мали, и Русия по-рано заявиха, че "Вагнер" не е съставена от наемници, а обучители, помагащи на местните войски с оборудване, закупено от Русия.