Правителството на Германия одобри проектозакон, който ще позволи въвеждане на трети пол в акта за раждане, информира АФП.

Решението е описвано от правосъдния министър като "отдавна закъсняло". Приетият от коалицията на германския канцлер Ангела Меркел законопроект позволява новородените деца без определен пол да се регистрират като "различен".

Конституционният съд на Германия призна третия пол

Конституционният съд на Германия призна третия пол

До края на 2018 г. депутатите трябва да приемат нова регулация

Мярката е предприета след решение на Конституционния съд на Германия, който през ноември отсъди, че настоящите регулации за гражданския статут са дискриминиращи спрямо интерсексуалните хора, подчертавайки, че половата идентичност е защитена като основно право.

От 2013 г. Германия позволява на родителите на новородените с белези и на двата пола да оставят празно полето, където се отбелязва, че е "мъжки" или "женски".

Конституционният съд на Германия даде срок на парламента да промени законодателството до края на 2018 г.

Правосъдният министър Катарина Барли, чиито ведомство подготви законопроекта, коментира, че законодателството бележи голяма крачка към изискването за прибавяне на нов вариант към акта за раждане.

"Никой не трябва да бъде дискриминиран на базата на половата идентичност", подчерта тя и добави, че новата категория ще даде на интерсексуалните хора по-силно чувство за "достойнство и положителна идентичност".

Според ООН между 0,05 и 1,7% от световното население е интерсексуално.

През миналия месец Португалия се присъедини към Дания, Ирландия, Малта, Норвегия и Швеция, които гарантират право на самоопределяне на трансполовата идентичност.