Пътуващите, които се връщат в Германия от рисковите региони ги очакват задължителни коронавирусни тестове от събота, заяви в четвъртък министърът на здравеопазването Йенс Шпан, като предупреди, че ускоряващият се темп на новите инфекции е причина за безпокойство, съобщава "Ройтерс".

Изказвайки се след като ежедневните случаи се повишиха над 1000 за първи път от май, Шпан обясни, че макар властите да могат да управляват сегашния процент на нови инфекции, траекторията е тревожна.

Той обвинява за увеличението за случаите както въздействието от пътуващите, които се връщат от чужбина, така и че хората не се придържат към насоките за социално дистанциране.

Повишеното тестване също е отговорно за част от увеличението. Хората "трябва да се противопоставят на измамната идея, че пандемията не е толкова сериозна", допълва Шпан.

Шпан добави, че от събота от хората, пристигащи от рискови страни трябва да си направят тест, освен ако не носят нов резултат от тест. "Много добре осъзнавам, че това засяга индивидуалните свободи, но считам, че това е оправдана намеса", каза Шпан.

Министърът отхвърли аргументите на някои политици, че хората, които могат да си позволят ваканция, също трябва сами да плащат за тестове.

Той каза, че много от завръщащите се от високорискови и други страни "са спестили трудно за тази ваканция, нямат много резерв - и въпреки това искам да направя възможно те да бъдат тествани."

Пътуващите, които отказват тестове, може да бъдат глобени до 25 000 евро, но точната сума зависи от местните власти, допълва Шпан.

Той предлага на пътниците на авиокомпаниите извън ЕС да направят скорошен тест, преди да им бъде разрешено да се качат на самолет за 27-членния блок, идея, която ще се нуждае от одобрение от всички държави-членки на ЕС.

Отговорът на Германия COVID-19 се счита за сравнително успешен. Институтът "Робърт Кох" е регистрирал 9 175 смъртни случая от над 213 000 потвърдени случаи - по-ниска смъртност в сравнение с много подобни държави.

Германия вече се бори с втора вълна на COVID-19

Германия вече се бори с втора вълна на COVID-19

Броят на случаите е нараснал с 879 до 211 281