Германската управляваща коалиция призова за нови избори в източния щат Тюрингия, чийто премиер се оттегли само два дни, след като беше избран с гласовете на крайната десница, предаде "Ройтерс".

В четвъртък Томас Кеммерих от FDP стана първият държавен премиер, който влезе на власт с подкрепата на крайнодясната Африканска партия, която се присъедини към християнските демократи на канцлера Ангела Меркел (ХДС) при гласуването.

Няколко дни по-късно обаче Кеммерих обяви незабавната си оставка, призовавайки ръководителите на управляващите партии в Германия - ХДС, Християнсоциалния съюз (ХДС) и Социалдемократите (СДП) - да поискат нови избори.

Новоизбраният премиер на Тюрингия хвърли оставка заради скандала

Новоизбраният премиер на Тюрингия хвърли оставка заради скандала

Изборът му с помощта на "Алтернатива за Германия" предизвика национално възмущение

"Изборът на държавен премиер на Тюрингия с мнозинство, постигнато само с гласовете на Африканската партия, е непростим", казаха те в съвместно изявление, като добавят, че нов премиер трябва да бъде избран веднага.

Скандалът е бил особено вреден за ХДС, защото клонът на Африканската федерация в Тюрингия се ръководи от Бьорн Хоек, войнствен антиимигрант, който ръководи радикално крило в рамките на своята партия, който се следи от националната разузнавателна агенция за евентуални неконституционни дейности.

Анкета показа, че подкрепата за ХДС в Тюрингия е паднала с около 10%.

Скандалът отслаби и националния лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Гледана от мнозина като наследник на Меркел, Крамп-Каренбауер се бори да отстоява контрола си над консервативната партия, след като клонът на Тюрингия я опроверга и застана на страната на Африканската федерация.

Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия с помощта на крайната десница

Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия с помощта на крайната десница

Изборът бил "непростим" и трябвало да бъде отменен