Eurofighters на германските военновъздушни сили пристигнаха във военна авиобаза в Източна Румъния в четвъртък като част от разполагане на източните флангове на НАТО на фона на натрупване на руска армия на границата с Украйна, съобщи министерството на отбраната. Eurofighters и около 60 войници ще се присъединят към италианските и румънските сили за засилени мисии за въздушна полиция през следващите три седмици, съобщава "Ройтерс". 

Германските военновъздушни сили изпълняваха подобни мисии заедно с британските военновъздушни сили в Румъния през 2021 г. Те ще бъдат разположени във въздушната база Михаил Когалничану на бреговете на Черно море, където 1000 американски военнослужещи бяха преместени по-рано този месец от Вилсек, Германия.

По-рано тази седмица НАТО каза на военните си командири да изготвят планове за нови бойни групи в Централна и Югоизточна Европа, тъй като обвини Русия, че изпраща повече войски в райони близо до Украйна, вместо да изтегля силите си.

Дипломати казаха, че четири нови подразделения, включващи общо около 4000 войници, могат да бъдат базирани в Румъния, България, Унгария и Словакия, което би било най-голямата промяна във военната позиция на НАТО, откакто НАТО премести войски в Балтийските страни и Полша след анексирането на Крим от Украйна от Русия през 2014 г.

Столтенберг: Европа е изправена пред "ново нормално", Русия е готова да използва сила

Столтенберг: Европа е изправена пред "ново нормално", Русия е готова да използва сила

НАТО създава водена от Франция бойна група в Румъния, обмислят България, Словакия и Унгария

Конвой на германската армия и 60 превозни средства достигна до балтийската държава Литва в четвъртък. Първият контингент от подкрепления на германските войски пристигна в Каунас, съобщава "Дойче веле".

70 войници пристигнаха със самолет A400M на германската Луфтвафе на летището в Каунас, заедно с около 100 оръдия гаубици и военни превозни средства.

Германското министерство на отбраната обяви планове миналата седмица да изпрати допълнителни 380 войници в Литва и се очакват повече пристигания през цялата седмица. "Това е силен сигнал, че Германия желае и е способна да подсили бойната група незабавно, ако е необходимо", каза подполковник Даниел Андрае, германският командващ войските на НАТО в Литва.

Решението за укрепване на източния фланг на НАТО идва, след като Русия е натрупала значителен брой сили, за които се смята, че наброяват над 100 000 войници, заедно с необходимата техника за организиране на голяма инвазия в Украйна.

Британия засега ще повярва на думите на Русия, но ще я съди по действията

Британия засега ще повярва на думите на Русия, но ще я съди по действията

Британия праща войници, хеликоптери, самолети, танкове и бронирани машини за защита на Естония

Джак Парок от DW на летището в Каунас каза: "Хората се притесняват от това какво прави Русия от другата страна на границата в нормални времена. Важно е също така да се каже, че в Беларус точно над границата с Литва се провеждат военни учения за 10 дни".

Най-новите пристигащи германски войски ще се присъединят към вече действащата бойна група за засилено предно присъствие на НАТО.

Последните разгръщания ще увеличат броя на чуждестранните войници в Литва до 1500, като приблизително половината идват от германския Бундесвер.

Литовските власти приветстваха последните разгръщания, които идват в отговор на притесненията в Балтийско море.

В Туитър литовското министерство на отбраната благодари на съюзниците си от НАТО "за техния ангажимент за възпиране и колективна сила".

Този нов кръг от персонал на Бундесвера включва войници от артилерията, специалисти по разузнаване, медици, както и специалисти по ядрена и биологична война.

Пентагонът не вижда руско изтегляне, а изострена готовност до Украйна и в Черно море

Пентагонът не вижда руско изтегляне, а изострена готовност до Украйна и в Черно море

Остин: Бях войник не толкова отдавна, знам от първа ръка, че не правите подобни неща без причина