Германската служба за външно разузнаване (BND) отдавна шпионирала журналисти на БиБиСи, "Ню Йорк таймс", Ройтерс и други медии, пише седмичникът "Шпигел", цитиран от "Франс прес".

Организацията за защита правата на медиите "Репортери без граници" определи шпионажа като "чудовищна атака срещу медийната свобода", изразявайки опасения, че подслушването продължава. Организацията също обяви, че планира да предприеме правни действия, допълва германското списание.

Списанието, което работеше с бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън и съобщи за шпионските скандали между САЩ и Германия, се позовава само на документи, с които се е сдобило.

"Шпигел" отбелязва, че BND има списък с най-малко 50 телефона и имейл адреса на журналисти и редакции, които са следени от 1999 г. Сред тях са десетки номера на БиБиСи в Лондон и в Афганистан. Също така е бил подслушван телефонен номер на "Ню Йорк таймс" в Афганистан, както и мобилни и сателитни телефонни номера на Ройтерс в Афганистан, Пакистан и Нигерия.

Германското разузнаване отказва коментар. Списание "Шпигел" обяви, че информацията ще бъде публикувана в седмичния брой, който ще излезе в събота.

Говорител на БиБиСи съобщи, че са много разочаровани от разпространената информация.