Съоснователят на Microsoft и филантроп Бил Гейтс заяви, че е изумен от обема на "лудите и зли" теории на конспирацията за него, разпространяващи се в социалните медии по време на пандемията COVID-19 и иска да проучи какво стои зад тях.

В интервю за "Ройтерс" Гейтс обясни, че милионите онлайн публикации и "луди конспиративни теории" за него и за топ американския експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи вероятно са поради комбинация от плашеща вирусна пандемия и възхода на социалните медии.

"Никой не би предвидил, че аз и д-р Фаучи ще бъдем така споменавани в тези наистина зли теории. Много съм изненадан от това. Надявам се да изчезне."

Гейтс, който се оттегли от поста председател на Microsoft Corp през 2014 г., е отделил най-малко 1,75 млрд. долара за глобалния отговор на пандемията COVID-19, чрез своята филантропска фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Това включва подкрепа за някои производители на ваксини, диагностика и потенциални лечения.

С началото на пандемията преди година в интернет се разпространяват милиони конспирации, подхранват дезинформацията за коронавируса, неговия произход и мотивите на борещите се срещу пандемията.

Конспирациите включват твърдения, че Фаучи и Гейтс са създали пандемията, за да контролират хората, че искат да се възползват от разпространението на вируса и че искат да използват ваксини, за да вкарват проследяващи микрочипове в хората.

"Но хората наистина ли вярват на тези неща? Наистина ще трябва да проучим това през следващата година и да разберем... как това променя поведението на хората и как трябва да го сведем до минимум", коментира Гейтс.

Бил Гейтс получи първата доза от ваксината срещу коронавирус

Бил Гейтс получи първата доза от ваксината срещу коронавирус

Основателят на "Майкрософт" благодари на учени, лекари и участници в тестовете

Гейтс похвали Фаучи и Франсис Колинс, ръководител на Националния здравен институт на САЩ, като "умни" и "прекрасни хора" и каза, че очаква с нетърпение да ги види как работят ефективно и да говорят истината при новата администрация на президента Джо Байдън.

За пандемичния отговор на бившия президент Доналд Тръмп , Гейтс заяви, че "понякога се усещаше така, сякаш те (Фаучи и Колинс) бяха единствените нормални хора в правителството на САЩ".

"Вълнувам се от екипа, който Байдън избра" за справяне със здравната криза, добави Гейтс.

Той е доволен, че при Байдън, САЩ се върнаха в СЗО, "че той назначи умни хора и от факта, че д-р Фаучи няма да бъде потискан".

Бил Гейтс отрича теориите на конспирацията, че е създал COVID-19

Бил Гейтс отрича теориите на конспирацията, че е създал COVID-19

"Това е лоша комбинация от пандемия и социални медии и хора, които търсят много просто обяснение"