Гневни шофьори на камиони влязоха в сблъсък с полицията край английското пристанище Дувър и настояха да бъдат пуснати във Франция, информира "Ройтерс".

Хиляди шофьори, много от Европа, са блокирани от дни в Южна Англия. Много ще пропуснат да прекарат Коледа със семействата си.

Франция приема влизащи от Великобритания само с отрицателен PCR тест

Франция приема влизащи от Великобритания само с отрицателен PCR тест

Българите да се обръщат при нужда към посолствата

Шофьорите за кратко влязоха в сблъсъци с полицията по улиците на Дувър заради частичната блокада на Франция за спиране разпространението на нов щам на коронавируса.

Париж и Лондон постигнаха съгласие във вторник вечерта, че шофьорите, които носят със себе си негативен тест за коронавирус, могат да се качат на фериботите за Кале.

Британски министър заяви, че военните ще започнат да тестват шофьорите, но предупреди, че ще отнеме време.

Франция отваря граници за пристигащи от Великобритания

Франция отваря граници за пристигащи от Великобритания

Късно във вторник беше постигната сделка с Париж жители на ЕС да се върнат у дома

Вчера бе съобщено, че около 3000 камиона са блокирани в Кент. Те чакат да преминат през Английския канал. Шофьори на камиони са блокирани на летище Менстън в Кент. Те натискаха клаксоните, за да изразят недоволството си от забавянията и условията.

Някои шофьори се спречкаха с малка група полицаи.

Много от шофьорите са във Великобритания, за да доставят стоки на компаниите, които се запасяват преди държавата окончателно да напусне ЕС на 31 декември.

Логистични групи предупредиха, че много европейски шофьори вече отказват да пътуват до Великобритания през следващата година, тъй като ще трябва да носят документи за митническите власти, а също така ще трябва да си осигурят резултата от тест за коронавирус, което допълнително усложнява ситуацията и увеличава цените на транспортираните товари.

Шофьорите ще си правят бърз тест за коронавирус (имунохроматографски анализ на страничен поток). Ако някой е с положителна проба, ще му бъде направен PCR тест, за който ще е необходимо повече време и ако положителната проба бъде потвърдена отново, ще бъде осигурена хотелска стая за изолация.

Повечето европейски шофьори, много от тях са блокирани в камионите си без достъп до топла храна или баня, са изнервени от създалата се ситуация. Те се оплакват, че британските власти не им осигуряват храна, напитки и санитарен възел.