Германия е на път да пише нова политическа глава, която ще има три основни предизвикателства, заявиха в петък анализатори от Goldman Sachs, цитирани от СиЕнБиСи.

Германският канцлер Ангела Меркел ще напусне поста си тази есен след 16 години на власт. Goldman Sachs вярва, че тя ще напусне най-голямата европейска икономика в състояние, в което страната да се възстанови от пандемията с коронавируса. Изменението на климата, търговските проблеми и застаряването на населението ще бъдат най-големите пречки през следващите години.

"Виждаме, че Германия е изложена на редица средносрочни предизвикателства, свързани с пропуснатите структурни възможности през годините на Меркел", казаха анализаторите от Goldman, добавяйки, че "следващото правителство е изправено пред балансиращи действия между постигането на амбициозните климатични цели на страната и икономическите ползи от зеления преход."

Германия е въвела някои от най-амбициозните климатични цели в Европа, като се стреми да намали емисиите си на парникови газове с 65% спрямо нивата от 1990 г. до края на това десетилетие. 27-те държави от ЕС заедно обещаха да намалят емисиите с 55% за същия период.

Това се случва в момент, когато политиците са подложени на все по-голям натиск да изпълнят обещанията, дадени като част от Парижкото споразумение преди тазгодишната COP26, която ще се проведе в Глазгоу, Шотландия в началото на ноември. И все пак, дори когато политиците публично признават необходимостта от преминаване към общество с ниски въглеродни емисии, надеждите за ограничаване на глобалното затопляне (и постигане на решаваща глобална цел), бързо се влошават.

Германският план за климата ще изисква ефективни действия, за да помогне на най-уязвимите сектори и работници да се уверят, че не са маргинализирани и че подкрепят преминаването към неутрално по отношение на въглерода общество.

Във Франция например, когато правителството се опита да повиши данъците върху горивата в края на 2018 г., този ход предизвика огромна реакция, която доведе до така нареченото движение "жълти жилетки".

Германците харесват Меркел като канцлер

Германците харесват Меркел като канцлер

Нова анкета

Търговия -  В допълнение, "експортно ориентираната икономика на Германия изглежда уязвима от продължаващите тенденции на деглобализация".

Германия се превърна в икономическа сила на Европа благодарение на износа си. През 2019 г. износът достигна рекордно високо ниво от 1,33 трилиона евро. Тази цифра е спаднала до 1,21 трилиона евро през 2020 г. на фона на пандемията от Covid-19, според данни на националната статистическа служба.

Съществуват опасения, че последните проблеми, свързани с веригите на доставки, призивите за протекционизъм, напускането на Великобритания от ЕС и общото стагниращо ниво на световната търговия ще попречат на германския износ.

"Непрекъснатият недостиг на доставки на междинни суровини може да продължи по-дълго от очакваното, като възпрепятства възстановяването на износа и инвестициите, особено в автомобилния сектор", заяви Международният валутен фонд през юли, имайки предвид по-специално икономическото възстановяване на Германия.

Фондът очаква брутният вътрешен продукт на Германия да достигне 3,6% тази година и 4,2% през 2022 г.

Демография - "Потенциалният темп на растеж на Германия е в средата на пакета на Г-7, но ще бъде подложен на особен натиск поради демографските промени".

Анализаторите казват, че страната "ще бъде засегната по-силно от застаряването на населението, отколкото повечето развити икономики, като коефициентът на зависимост рязко ще се увеличи през следващите десетилетия".

Това ще доведе до фискални предизвикателства, тъй като по-възрастното население вероятно ще означава повече разходи за здравни и социалноосигурителни услуги.

Последните социологически проучвания показват победа за управляващия консервативен блок на Германия, ХДС/ХСС, с 27% от гласовете. Партията на зелените е на второ място с 19% подкрепа, следвана от Социалдемократическата партия със 17%, според социологическите проучвания на Politico.

БиБиСи за климатичния план на ЕС: Хазарт, особено с по-бедните държави-членки

БиБиСи за климатичния план на ЕС: Хазарт, особено с по-бедните държави-членки

Останалият свят ще наблюдава с интерес - ЕК очаква вместо орди с жълти жилетки, граждани, готови да си платят за чист въздух