Лечение на базата на аерозол може драстично да намали смъртността при пациенти с коронавирус или изискващи интензивна здравна грижа. Това показват предварителни резултати на изследване на британска биотехнологична компания, предаде АФП.

При тест на случаен принцип със 100 пациенти, приети в болница с коронавирус, при тези, които са вдишали с помощта на инхалатор протеин интерферон бета, със 79% се намалява рискът от развиване на тежки усложнения в сравнение с тези, които са получили плацебо.

ЕС разреши лечение на коронавирус с ремдесивир

ЕС разреши лечение на коронавирус с ремдесивир

На 1 май Вашингтон разреши използването на медикамента

Резултатите от изследването показват, че повече от два пъти е по-вероятно лекуваните с интерферон бета да се възстановят напълно в сравнение с контролираната група.

Фирмата Synairgen, която стои зад лечението, известно като SNG001, коментира, че предварителните резултати показват, че е постигнат "голям пробив" в борбата с пандемията.

Резултатите все още не са публикувани в журнал. Извадката е относително малка. Но ако предварителните данни се потвърдят, лекарството може да предизвика революция в начина, по който се лекува вирусът в болниците.

Германия осигурила достатъчно ремдесивир

Германия осигурила достатъчно ремдесивир

Така отговори Министерството на здравеопазването на Германия на запитване

Интерферон бета е протеин, който се използва за лечение на множествена склероза. Формира част от борбата на тялото срещу инфекцията. Новият коронавирус потиска производството му в опит да заобиколи имунния отговор.

Вкарването на протеина директно в дробовете на пациента има за цел да предизвика силен имунен отговор срещу вируса, дори и при пациенти, чиято имунна система вече е отслабена от инфекцията.

Няколко държави изпробват стероида дексаметазон и противовирусния препарат ремдесивир.

Gilead обяви цената на ремдесивира - $2340 за петдневно лечение на пациент

Gilead обяви цената на ремдесивира - $2340 за петдневно лечение на пациент

390 долара за ампула