Има "голямо разделение" между страните членки на ЕС дали помощта за възстановяване от коронавируса трябва да бъде раздадена като субсидии или заеми. Това обяви източник от блока пред "Ройтерс".

В четвъртък евролидерите ще проведат видеоконференция, на която ще обсъдят какви мерки да бъдат приложени за възстановяване на икономиките след пандемията от коронавирус.

Очаква се да постигнат предварително споразумение за използване на дългогодишния евробюджет за създаване на фонд за възстановяване, но има много спорни детайли, които все още не са договорени, което означава, че вероятно няма да бъде постигнато окончателно споразумение.

"За някои страни членки е важно да има помощи или субсидии, докато за други може да бъде само заеми. Има голямо разделение и ние трябва да намерим правилния баланс", подчерта източникът.

Според източника може да отнеме до лятото или по-дълго за постигане на споразумение между държавите как да се финансира икономическото възстановяване от коронавируса.

"Надеждата ми е да бъде постигнат напредък през юни или юли", каза представителят, който участва в подготовката на срещата на върха. Но за постигане на окончателно споразумение може да е необходимо повече време, подчерта той.

Лидерите също се очаква да потвърдят отделянето на 500 милиарда евро за незабавни спасителни мерки, което трябва да влезе в сила от юни.

ЕС прие пакет от 500 млрд. евро, но поряза искане на Италия и Франция

ЕС прие пакет от 500 млрд. евро, но поряза искане на Италия и Франция

Министрите на ЕС не послушаха ЕЦБ, дават с 1 трилион евро по-малко

Неразбирателството е предимно между два лагера. От едната страна са Германия, Австрия, Дания, Швеция и Холандия, а другата са Италия, Франция и Испания.