Нова кадрова политика на Google предвижда допълнителни възнаграждения на служители с нетрадиционна сексуална ориентация.

Хомосексуалистите, живеещи по двойки, но без да са признати за семейство, ще получават компенсация за по-високата медицинска застраховка, която те принципно плащат - около 1069 долара годишно, съобщи TechNews.bg.

Решението влиза в сила със задна дата - от 1 януари тази година.

Около 300 хомосексуалисти от Google участваха в гей парад, проведен наскоро в Сан Франциско. Новината за вдигане на заплатите им предизвика противоречиви оценки в американското общество.

Google поправя съществена дискриминация там, където федералното правителство отказва да я признае, коментира Дерил Нершафт от организацията Workplace Project at Human Rights Campaign, която защитава правата на хомосексуалистите.

Хомосексуалистите се сблъскват с дискриминация на работното място заради федералните закони, които не признават техните семейства, допълва Нершафт.

Според анализатори идеята на Google може да стане повод за предявяване на съдебни искове, тъй като решението за по-високо заплащане е продиктувано изключително от сексуалната ориентация на служителите.