След като американците обявиха победа в Студената война, те станаха прекалено самоуверени и решиха да изградят чисто нова империя под прикритието на НАТО, коментира бившият съветски президент Михаил Горбачов.

Говорейки пред РИА Новости, Горбачов обвини Вашингтон, че е станал твърде арогантен след падането на СССР през 1991 г., предполагайки, че Вашингтон се е увлякъл от "триумфалистките настроения на Запад".

"САЩ станаха твърде арогантни, самоуверени и едроглави", каза той. "Те обявиха победа в Студената война. Ние дърпахме света заедно извън конфронтация, от ядрена надпревара. Но вместо това т. нар. "победители" решиха да изградят нова империя".

Путин натърти: Западът не приема достатъчно сериозно предупрежденията на Русия за червени линии

Путин натърти: Западът не приема достатъчно сериозно предупрежденията на Русия за червени линии

Москва трябвало да получи сериозни гаранции за сигурност от Запада

Според Горбачов имперските амбиции на Америка са причината Вашингтон да подкрепя идеята за разширяване на НАТО на изток от 1991 г. Освен че се прицелва в Белия дом, Горбачов също осъди руското ръководство за изоставяне на други опити за създаване на колективна сигурност в Европа.

Бившият лидер обаче приветства предстоящите преговори за сигурност между Москва и Вашингтон и изрази увереност, че руският президент Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън могат да постигнат споразумение.

"Подкрепям го. Надявам се да има резултат. Такъв, който ще накара всички европейски страни да се чувстват в безопасност", каза той.

САЩ не можели да диктуват условията за преговори с Русия

САЩ не можели да диктуват условията за преговори с Русия

"Това няма да се получи"

Миналата седмица Москва публикува два проектодокумента със списък с гаранции за сигурност, които иска да получи от САЩ и НАТО. Предложените договори включват ограничения за разширяването на НАТО, както и за разполагането на войски, военна техника и оръжия в близост до руската граница.

Очаква се първият кръг от преговори по документите да започне през януари.

Г ръководи СССР от 1985 г. до разпадането му през 1991 г. и се смята за една от най-важните фигури в историята на 20-ти век. Въпреки това, докато той се радва на положителна репутация извън страната, на него се гледа по различен начин в Русия. Много хора го обвиняват за постсъветската икономическа криза, която доведе до драматичен спад в жизнения стандарт, както и до намаляване на статута на Москва на световната сцена.

По-рано този месец проучване, проведено от държавния руски център за изследване на общественото мнение (WCIOM), разкри, че Горбачов е най-мразеният човек в Русия от съветската епоха.

Горбачов вярва, че СССР е можел да бъде спасен със създаване на Съюз на суверенните държави

Горбачов вярва, че СССР е можел да бъде спасен със създаване на Съюз на суверенните държави

А руските комунисти през 1991 г. били готови на всичко, за да го свалят от власт