Гръцки изтребители, способни да носят ядрени оръжия, участват в ученията на НАТО, разкрива доклад на Федерация на американските учени във вторник, съобщава "Грийк рипортър".

Докладът на експерта по отбраната Ханс Кристенсен отбелязва, че НАТО разкри по-рано тази година, че седем страни от НАТО участват със самолети с двоен капацитет в мисията за споделяне на ядрени оръжия.

Страните не са идентифицирани, но пет са широко известни: Белгия, Германия, Италия, Холандия и Съединените щати. Шестата страна вероятно е Турция, въпреки слуховете, че вече не е част от мисията.

Седмата страна бе мистерия, казва Кристенсен, но се оказва, че това е Гърция. Въпреки че Гърция вече не съхранява ядрени оръжия (те бяха изтеглени през 2001 г.) и няма ангажирана бойна част, тя има резервни части и мисия за извънредни ситуации, твърди той.

В понеделник НАТО започна двуседмично учение в Европа за обучение на екипажи за използване на нестратегически ядрени бомби на САЩ.

Учението, известно като Steadfast Noon, е съсредоточено във военновъздушната база Kleine Brogel в Белгия, една от шестте военновъздушни бази в Европа, които съхраняват ядрени бомби на САЩ.

Ученията Steadfast Noon се провеждат веднъж годишно, но тази година е уникална, защото ученията се провеждат по време на най-голямата конвенционална война в Европа след Втората световна война със значително напрежение и несигурност в резултат на войната на Русия в Украйна.

Според НАТО Steadfast Noon ще включва 14 държави (по-малко от половината от 30-те съюзници на НАТО) и до 60 самолета.

Това включва F-16 и F-15E от четвърто поколение, както и изтребители F-35A и F-22 от пето поколение. Ще участват и редица самолети танкери и самолети за наблюдение.

Въпреки че в учението се тренират нестратегическите ядрени сили на НАТО, няколко американски стратегически бомбардировача B-52 също ще участват.

Тренировъчните полети ще се извършват над Белгия и Обединеното кралство, както и над Северно море. Може да има и полети над Германия и Холандия.

"Това учение помага да се гарантира, че ядреното възпиране на Алианса остава безопасно, сигурно и ефективно", каза говорителят на НАТО Оана Лунгеску.

Новата стратегическа концепция на НАТО, приета от съюзническите лидери на срещата на върха в Мадрид през юни, изяснява, че "основната цел на ядрения капацитет на НАТО е да запази мира, да предотврати принудата и да възпре агресията".

Той подчертава, че "докато съществуват ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз. Целта на НАТО е по-безопасен свят за всички; ние се стремим да създадем среда за сигурност за свят без ядрени оръжия."

Кой има ядрени оръжия в Европа и къде са те?

Кой има ядрени оръжия в Европа и къде са те?

НАТО разполага с около 600 ядрени бойни глави в Европа