Един от водещите португалски медийни конгломерати съобщи в четвъртък, че група, наричаща себе си "Lapsus$", е хакнала онлайн услугите му, като е свалила някои от най-популярните му сайтове. Това предаде Асошиейтед Прес.

Според медийната компания Grupo Impresa атаката е имала за цел да наруши услугите ѝ и да изпрати фалшиви новинарски съобщения до абонатите, включително едно, което гласи: "Breaking: Президентът е отстранен и обвинен в убийство. Lapsus$ е новият президент на Португалия."

В изявлението на компанията се казва, че хакерите не са поискали никакво плащане.

Те са получили достъп до акаунта на фирмата в Amazon Web Services и са изпратили имейли и текстови съобщения до абонатите. Получили са достъп до част от информацията за абонатите, но няма данни да са се сдобили с пароли или данни за кредитни карти.

Атаката е извършена на 2 януари, се казва в изявлението. По-късно същия ден компанията възстанови контрола върху облачните си услуги, въпреки че в четвъртък два от основните ѝ уебсайтове - принадлежащи на водещия седмичен вестник Expresso и телевизионните канали, управлявани от нейния телевизионен оператор S.I.C. - все още използваха временни сайтове.

Инцидентът се разследва от португалската полиция и Националния център за киберсигурност на страната.

Кибер атака удари израелски медии

Кибер атака удари израелски медии

Следите водят към проирански хакери