БивШият косовски премиер Рамуш Харадинай подаде оставка като лидер на Алианса за бъдещето на Косово. Той заяви това пред репортери в неделя.

"Подадох оставка от поста на партиен лидер. Направих това на последната среща. Ще остана ръководител до избирането на следващ председател на партията", каза политикът, цитиран от Klan Kosova и ТАСС.

Косово без правителство 3 месеца след изборите

Косово без правителство 3 месеца след изборите

Политическата криза продължава

Припомняме, че в края на август, президентът на Косово Хашим Тачи определи 6 октомври като дата за предсрочни парламентарни избори след оставката на премиера Рамуш Харадинай.

Харадинай подаде оставка на 19 юли, след като беше призован за разпит от прокурора на страната за военни престъпления относно ролята му във въстанието през 1998 г. - 1997 г. срещу сръбските сили.

Властите в Косово възобновиха усилията си през януари за съставяне на коалиционно правителство. Това се случва три месеца след парламентарнитe избори, които не успяха да дадат на никоя партия управляващо мнозинство. 

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Сърбия и много други страни не я признават.

Косово провежда предсрочни парламентарни избори

Косово провежда предсрочни парламентарни избори

На фона на сложните отношения със Сърбия и разследването срещу Харадинай

Въпреки опитите за преговори, отношенията между тях отново се обтегнаха заради създаването на косовска армия и въвеждането на драстични мита върху вноса на сръбски стоки.