Властите в Косово възобновиха усилията си в понеделник за съставяне на коалиционно правителство. Това се случва три месеца след парламентарнитe избори, които не успяха да дадат на никоя партия управляващо мнозинство, предаде АП.

Президентът Хашим Тачи заяви, че е провел консултативна среща с Албин Курти, ръководител на лявото Движение "Самоопределение". Курти се очаква да бъде номиниран за премиер, ако успее да състави ново коалиционно правителство.

Косово провежда предсрочни парламентарни избори

Косово провежда предсрочни парламентарни избори

На фона на сложните отношения със Сърбия и разследването срещу Харадинай

"Формирането на правителството е жизненоважна необходимост за Косово и неговите граждани", каза Тачи след срещата. Той добави, че ще изчака още 48 часа, преди да предприеме следващата стъпка, но не уточни каква ще бъде тя.

Курти, който държи 29 места в 120-местния парламент, води коалиционни преговори с десноцентристката Демократична лига на Косово, която зае второ място в изборите и спечели 28 места. Партиите не постигнаха кой ще бъде назначен за нов президент на Косово след изтичането на мандата на Тачи през 2021 година. 

За да избегне правителството на малцинството, Курти ще се нуждае и от подкрепата на по-малки партии.

Новият кабинет трябва да включва представител на етническото сръбско малцинство според конституцията на Косово.

За първи път в историята на Косово опозицията спечели парламентарни избори

За първи път в историята на Косово опозицията спечели парламентарни избори

При 96% от преброените бюлетини лявото Движение "Самоопределение" получава 26% на вота

Припомняме, че в края на август, президентът на Косово Хашим Тачи определи 6 октомври като дата за предсрочни парламентарни избори след оставката на премиера Рамуш Харадинай.

Харадинай подаде оставка на 19 юли, след като беше призован за разпит от прокурора на страната за военни престъпления относно ролята му във въстанието през 1998 г. - 1997 г. срещу сръбските сили.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Сърбия и много други страни не я признават.

Въпреки опитите за преговори, отношенията между тях отново се обтегнаха заради създаването на косовска армия и въвеждането на драстични мита върху вноса на сръбски стоки.