Хърватия е на прага на правителствена криза, пишат местни медии. До ситуацията се стигна след като раздори се появиха в управляващаъа коалиция. Тя е разклатена от криза още от януари, но ситуацията се е влошила допълнително, след като водещата партия в нея е оттеглила подкрепата си за премиера Тихомир Орешкович, който е независим.

Самият Орешкович призова двамата си вицепремиера да подадат оставки.

Преди месец се разгоря скандал за конфликт на интереси, в който е замесен и вицепремиерът и лидер на Хърватската демократична общност Томислав Карамарко. Заради обвиненията той е изправен пред вот на недоверие в парламента, който трябва да се проведе до 18 юни.

Другият вицепремиер и председател на по-малката коалиционна партия „Мост“ Божо Петров наля масло в огъня на раздора, посочвайки че ще подкрепи вота на недоверие, ако Карамарко не се оттегли.

Миналия месец местен вестник публикува договор, в който е посочено, че лобист на унгарската петролна група МОЛ, която води съдебен спор с Хърватия заради доставчика ИНА, е плащала за консултантски услуги на съпругата на Томислав Карамарко в периода 2013-2015 година.