След провал на по-ранна сделка с Израел, блокирана от САЩ, хърватското правителство днес реши да закупи бойни самолети от Франция, съобщават медии в Загреб.

Договорени са 12 използвани многофункционални бойни самолета Rafale, 10 едноместни и 2 двуместни, произведени във Франция на стойност 999 милиона евро.

През 2019 г. Хърватия, която се опитва да купи 12 изтребителя, за да модернизира военновъздушните си сили, заяви, че е получила 13 оферти за самолетите.

По-рано Хърватия сключи споразумение с Израел за закупуване на употребявани изтребители F-16, но Израел не можа да получи от Съединените щати необходимото одобрение за доставка на американските самолети.

Хърватия изригна: САЩ ще се опитат да ни "пробутат" изтребители F-16

Хърватия изригна: САЩ ще се опитат да ни "пробутат" изтребители F-16

Днес държавният секретар на САЩ е на посещение в Хърватия

Премиерът Андрей Пленкович коментира, че Хърватия, член на ЕС избра пакета на Франция пред офертите от Израел, Швеция и САЩ и очаква да получи първите шест самолета до 2024 г., съобщава АФП.

Пленкович заяви, че френското предложение е най-добрата сделка. "За най-изгодна цена Хърватия получава най-добре оценения и най-добре оборудван самолет".

Критици предлагат правителството да се съсредоточи върху подпомагането на икономиката, засегната от пандемия, да се възстанови, вместо да харчи за оръжия.

Министърът на отбраната Марио Банозич заяви по-рано в петък пред местните медии, че решението за закупуване на самолетите не е свързано с даването на "нови играчки" на военните. "Тези самолети са просто основата на нашата сигурност".

Хърватия се присъедини към НАТО през 2009 г., а към Европейския съюз четири години по-късно. Хърватия харчи малко по-малко от 1 милиард долара всяка година за отбрана, според данните на НАТО, което не отговаря на препоръката на алианса членовете да харчат 2% от БВП.

Но Пленкович заяви, че покупката на самолет ще изведе разходите на Хърватия над прага от 2 процента.

Франция порязва НАТО и Столтенберг за съвместното финансиране

Франция порязва НАТО и Столтенберг за съвместното финансиране

Германия и съюзници за исканите млрд.: Всяко евро може да бъде похарчено само веднъж