Хърватия призова гражданите за доброволно предаване на оръжие. Решението бе взето след нападението в столицата Загреб преди дни, предаде HINA.

От 2007 г. насам, когато стартира кампания за предаване на оръжия, останали от войната, гражданите предадоха над 5000 незаконни оръжия, над 330 000 взривни устройства, над 9 000 законни оръжия, около 5,5 милиона боеприпаси и малко повече от 5 000 килограма различни експлозиви.

Независимо от това, опитът показва, че гражданите все още държат незаконно оръжия и по този начин излагат на опасност себе си и децата си, каза началникът на отдела за експлозиви на дирекцията на полицията Мариян Николау.

Николау призова гражданите да не носят оръжие в полицейските участъци, а да наберат 192, за да уговорят времето и мястото, където униформените ще го вземат.

Полицай е ранен при нападение с АК-47 срещу парламента на Хърватия

Полицай е ранен при нападение с АК-47 срещу парламента на Хърватия

Президентът призова за контрол - бойни оръжия нямат място в "частни колекции"

Ако не изпълнят нареждането доброволно, ще бъдат санкционирани, предупреди той.

Припомняме, че полицейски служител бе ранен при стрелба в понеделник сутринта пред сградата на хърватското правителство в столицата Загреб, след което заподозреният нападател избяга от местопроизшествието и се самоуби.

Заподозреният е 22-годишен хърватски гражданин, непознат досега в полицията.

Хърватските медии съобщиха, че нападателят е публикувал съобщение във "Фейсбук" след стрелбата, "Стига толкова измами и нарушения на човешките права без отговорност". Медиите сопълват, че той е от централния град Кутина.

1-годишният полицай е опериран и състоянието му е стабилно. Той е с четири рани в торса и едната ръка, но не са засегнати жизненоважни органи, коментират лекарите.

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че се провежда разследване, за да се установи дали стрелбата е била "събитие от индивидуален характер".

Вътрешният министър Давор Божинович заяви, че единственият начин да се обезопаси напълно площадът е да се затвори за обществеността.

В изявление хърватският президент Зоран Миланович призова за по-добър контрол на оръжията в Хърватия. Той коментира, че оръжието използвано при инцидента е бойно и не трябва да е част от "частни колекции".