Полицейски служител е ранен при стрелба в понеделник сутринта пред сградата на хърватското правителство в столицата Загреб, заподозреният нападател е избягал от местопроизшествието и се е самоубил, съобщава местната полиция, цитирана от АП.

Стрелбата е станала около 8 часа сутринта местно време на площад "Сан Марко", където се намират хърватският парламент и правителствените.

Местните медии съобщават, че нападателят е използвал автомат Калашников АК-47 и е стрелял към входа на правителствената сграда, а след това и към сградата на хърватския парламент.

Полицията съобщи, че друг служител на мястото е стрелял по нападателя. Заподозреният е 22-годишен хърватски гражданин, непознат досега в полицията.

Хърватските медии съобщиха, че нападателят е публикувал съобщение във "Фейсбук" след стрелбата, "Стига толкова измами и нарушения на човешките права без отговорност". Медиите сопълват, че той е от централния град Кутина.

31-годишният полицай е опериран и състоянието му е стабилно. Той е с четири рани в торса и едната ръка, но не са засегнати жизненоважни органи, коментират лекарите.

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че се провежда разследване, за да се установи дали стрелбата е била "събитие от индивидуален характер".

"В момента не знаем достатъчно", каза Пленкович пред репортери. Нападателят е тръгнал към площада, който е отворен за обществеността, въпреки че там са висши държавни институции.

"Ние имаме култура на откритост. Това ни води до нова ситуация и преосмисляне на сигурността", коментира Пленкович.

Вътрешният министър Давор Божинович заяви, че единственият начин да се обезопаси напълно площадът е да се затвори за обществеността.

Телевизия N1 заяви, че стрелецът е имал автоматично оръжие. Новинарският портал Index съобщава, че той е взел оръжието от баща си, който се е бил във война в Хърватия през 90-те години на миналия век.

В изявление хърватският президент Зоран Миланович призова за по-добър контрол на оръжията в Хърватия. Той коментира, че оръжието използвано при инцидента е бойно и не трябва да е част от "частни колекции".

Полицията затвори района около площада и всички планирани дейности от правителството или други държавни институции на площада бяха отменени.