Десетки хиляди палестинци в Газа присъстват на погребенията на 60 души, които вчера бяха убити при сблъсъци на границата с Израел, пише "Аарец".

Израелците трябва да бъдат съдени за военни престъпления, призова Техеран

Израелците трябва да бъдат съдени за военни престъпления, призова Техеран

Вашингтон тласка света към хаос

Вестникът отбелязва, че палестинци горят гуми източно от Джабалия. Палестинец е пострадал при сблъсъци с израелската армия на Западния бряг.

"Ройтерс" съобщава, че в същото време израелските сили са заели позиции по границата на Израел с Газа, тъй като се очаква да има демонстрации на последния ден от палестинската протестна кампания.

Насилието по границата в понеделник, съвпаднало с откриването на посолството на САЩ в Йерусалим, е най-кръвопролитното за палестинците от конфликта в Газа през 2014 г.

Броят на загиналите нарасна на 60 тази нощ, след като 8-месечно бебе загина след вдишване на сълзотворен газ. Повече от 2 200 палестинци са ранени.

Израел отговори, че е действал при самоотбрана и защита на границите. Позицията на еврейската държава е подкрепена от САЩ.

Израел убива и ранява хиляди палестинци до оградата с Газа
Обновена

Израел убива и ранява хиляди палестинци до оградата с Газа

В Близкия изток ври и кипи

Има опасения, че и днес ще бъде пролята кръв, тъй като палестинците планират протест за отбелязване на "Катастрофата" (Накба). Преди 70 г. е създаден Израел, което води до изгонването на стотици хиляди палестинци от домовете им, предизвиквайки война между новосъздадената еврейска държава и арабски страни през 1948 г.

АП съобщава, че палестинците отбелязват "Катастрофата" със 70 секунди сирени.

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим
на живо

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим

В същото време Израел уби повече от 40 палестинци по границата с Газа

Шестседмичната кампания за организиране на протести по границата поднови призивите бежанците да се върнат в родната си земя, която обхваща и част от Израел.

104 жители на Газа са загинали от началото на протестите на 30 март. Няма пострадали израелски граждани.