Повече от 5000 студенти и други недоволни гърци се събраха на протест пред Съдебната палата в Солун срещу нов закон, който разрешава полицейски патрули в университетските кампуси, информира АП.

Протестът във втория по големина град в Гърция, организиран въпреки забраната заради ограниченията в борбата с коронавируса, се състоя в подкрепа на 31 души, арестувани в понеделник, когато протестиращи влязоха в сблъсък с полицията.

Десетки задържани при сблъсъци с полицията в Гърция

Десетки задържани при сблъсъци с полицията в Гърция

Протестиращи окупираха Ректората на Солунския университет за няколко часа

Противници на реформата предупреждават, че заплашва гарантираната академична свобода, изградена в продължение на много години след управлението на военните през 70-те г. на миналия век.

Въпросът за полиция в кампусите е особено деликатен в Гърция още от ерата на военния режим (1967-1974). През 1973 г. бунт на студентите помогна за сваляне на хунтата с цената на кръвопролития.

От десетилетия възникват сблъсъци и насилие в гръцките университети, като персонала обвинява младежки организации, свързани с водещи политически партии.

Парламентът на Гърция одобри полицейски патрули в университетите

Парламентът на Гърция одобри полицейски патрули в университетите

Управляващата партия и малка националистическа партия подкрепиха мярката със 166 гласа срещу 132

През октомври възникна скандал, след като ректорът на Атинския университет по икономика и бизнес бе нападнат в офиса си от маскирани младежи и бе принуден да носи на врата си транспарант "Солидарност за протестна демонстрация".

Също понякога в университетските кампуси са откривани наркотици и оръжия.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис е обвинявано в авторитаризъм заради плана, който предвижда създаване на патрул в кампусите от 1000 служители на реда.

Опозицията определи мярката като недемократична и предупреди, че е в разрез с европейския принцип на самоуправление на университетите.

Планираният полицейски патрул от 1000 служители на реда няма да носи огнестрелни оръжия, но ще е въоръжен с палки и сълзотворен газ.